Раст цене нафте подстакнут надом у опоравак

Цена америчке "лаке" нафте порасла на више од 69 долара за барел, док је eвропски "брент" поскупео за 70 центи, што буди наду у опоравак тржишта нафте.

Сирова нафта је на берзи у Њујорку поскупела изнад 69 долара за барел захваљујући великом паду америчких залиха бензина, што је оживело наду у опоравак тражње у том највећем светском потрошачу енергената.

Цена америчке "лаке" нафте за терминску испоруку је на Њујоршкој робној берзи порасла за 1,02 долара, на 69,07 долара по барелу, док је истовремено европска "брент" нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону поскупела 71 цент, на 68,37 долара за барел.

Недељни извештај статистичке службе америчког Министарства енергетике показао је да су залихе бензина у САД прошле седмице смањене за три милиона барела, док су аналитичари очекивали пад од само 900.000 барела.

Вест о значајном смањењу залиха бензина је засенила податак да су резерве сирове нафте пале мање него што се очекивало јер се стање стокова бензина сматра бољим показатељем тражње енергената у САД.

Поскупљењу "течног злата" помогао је и раст берзанских индекса у Европи, који је уследио након три дана пада. Поред тога, и кинески индекси су данас порасли у просеку за 4,8 одсто.

Аналитичари очекују нове вести које би потврдиле да је привредни опоравак на путу. Прогнозира се да ће нови извештај о броју незапослених у САД показати да је број људи који примају помоћ за незапослене смањен за 10.000 у односу на прошлонедељних 560.000, што је био најнижи ниво у протекла четири месеца.

Аналитичари предвиђају да цена нафте неће, упркос позитивним вестима, у краткорочном раздобоју значајније расти.

Котације тог енергента се од почетка августа крећу у распону између 65 и 75 долара за барел, при чему су промене изазване знаковима привредног опоравка, а не основним тржишним факторима попут понуде и тражње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара