Новим законом до веће заштите потрошача

Пребацивање терета доказивања неисправности робе и услуга са потрошача на трговца, биће кључна новина новог Закона о заштити потрошача. Уводи се вансудско решавање потрошачких спорова. Наш потрошач ће тако постати центар око кога се сви врте.

Нови Закон о заштити потрошача, чије се усвајање најављује до краја ове или почетком идуће године, требало би да изједначи наша потрошачка права са онима које уживају потрошачи у Европској унији. То је и један од услова за укључивање у заједничко европско тржиште.

Ако вам се усред лета поквари клима која је под гаранцијом, врућине могу проћи, а да овлашћени сервис не реши проблем. Важећи закон допушта, чак 45 дана за поправку или замену уређаја. Нова законска решења то скраћују на само три дана.

Наш потрошач који би после новог закона о заштити потрошача требало да постане центар око кога се сви врте. За сада своја права углавном повезује са заменом производа којима је рок истекао, или још траје, а они су неисправни.

Убудуће, купац не би био онај који нешто доказује, тај терет прелази на продавца спорне робе или услуге, уз нове механизме за решавње проблема.

"Новим законом биће уведен и механизам вансудског решавања потрошачких спорова, као и могућност колективних тужби потрошача, чиме ће бити растерећени судови а повећана ефикасност у решавању спорова мале појединачне вредности", рекао је министар трговине и услуга Слободан Милосављевић.

Закон предвиђа обавезу трговаца да обавештавају купце о свим појединостима пре доношења одлуке о куповини, рекао је Милосављевић након презентације нацрта тог закона.

Европска комесарка Меглена Кунева која брине о заштити пола милиона потрошача у ЕУ, истиче да је најважније да Србија нова законска решења доследно примењује.

Удружења потрошача задовољна су решењима која је понудило Министарство трговине, али страхују да ће предлог закона, до усвајања, изгледати другачије. Јавна расправа трајеће наредна два месеца. 

Горан Паповић из Нациналне организације потрошача објашњава да се доводи у ред комплетна заштита у смислу непоштених уговора, било да су у питању банкарски кредити или потрошачки кредити.

Једна од главних тековина јачања права потрошача, јесте сузбијање монополског понашања трговаца и произвођача. На пример, за само неколико година цена неких телефонских услуга у ЕУ пала је за готово 80 одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара