Влада САД зарађује на кризи

Неке америчке банке, којима су јесенас Влада САД и Федералне резерве дале кредите за излазак из финансијске кризе, вратиле новац са каматом. Добит Владе биће већа од 6 милијарди долара, а добит Федералних резерви је чак 14 милијарди.

Америчка Влада је профитирала од позајмица које је раније дала великим домаћим банкама у настојању да их спаси на врхунцу финансијске кризе, јавља Радио "Глас Америке" (ВоА), позивајући се на писање дневника "Њујорк тајмс".

Влада је, према наводима листа, остварила нето добит у вредности четири милијарде долара, јер су неке велике банке које су јесенас добиле обилну помоћ већ вратиле дуг уз прописану камату.

Осам највећих америчких банака, међу којима су и "Голдман сакс", "Морган стенли", Американ експрес" и "Бенк оф Њујорк мелон", већ су, како тврди "Њујорк тајмс", у целости вратиле своје дугове и исплатиле одговарајуће камате.

Лист пише да министарство финансија САД рачуна на приход од још три милијарде долара, па би, само на име камата за раније одобрене зајмове, Влада од банака требало да добије око 6,2 милијарде долара.

ВоА подсећа да су неки амерички политичари раније критиковали Владу због одобравања великих позајмица домаћим банкама тврдећи да новац порских обвезника никад неће бити враћен.

Добит Федералних резерви већ 14 милијарди долара

Лондонски пословни дневник "Фајненшел тајмс" пише да је и Управа федералних резерви САД (ФЕД) за сад добро прошла у истом послу, јер је већ остварила нето зараду од 14 милијарди долара.

Оба листа ипак упозоравају да ће гледао на дужи рок Влада и ФЕД вероватно бити у губитку, јер ће на крају морати да отпишу потраживање гигантских буджетских средстава која су утрошена на спасавање неких валиких и посрнулих америчких компанија.

"Њујорк тајмс" наводи пример две велике банке, "Ситигруп" и "Банк оф Америка", које још имају у својим портфељима лоше хартије од вредности пореклом са хипотекарног тржишта.

Уколико две поменуте и друге банке не нађу купце за проблематичне хартије, оне ће прећи у категорију "токсичних", што у пракси значи да ће се дужничка агонија компанија наставити, док ће државни буџет остати ускраћен за огромна финансијска средства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара