Читај ми!

Финансијска помоћ Португалији

Португалији одобрена исплата прве рате помоћи у износу од 4,3 милијарде евра. У замену за помоћ Португалија увела мере драстичне штедње и најавила опште повећање пореза.

Еврозона је ноћас одобрила исплату рате помоћи Португалији у износу од 4,3 милијарде евра, од чега ће део платити Међународни монетарни фонд, објављено је после састанка Еврогрупе у Луксембургу.

Еврогрупа "поздравља прописане радње које је предузела Влада Португалије" која је ових дана најавила опште повећање пореза по захтеву тројке својих поверилаца (ЕУ, ЕЦБ и ММФ).

Еврогрупа "одобрава споразум португалских власти и Тројке о ревизији буџетских циљева", додаје се у саопштењу.

У замену за помоћ од 78 милијарди евра Европске уније и ММФ, одобрену маја 2011, Португалија се упустила у мере драстичне штедње.

Суочен са тешком економском рецесијом и рекордном незапосленошћу, Лисабон је почетком септембра добио ублажавање захтева за смањење јавног дефицита, ревидираног са 5,0 одсто БДП ове године на 4,5 одсто идуће.

Транша помоћи одобрена у понедељак увече, састоји се од 800 милиона евра из ЕФС - привременог заштитног зида еврозоне, две милијарде од Европске уније коју морају да у уторак одобре министри финансија свих 27 земаља, и 1,5 милијарди долара од ММФ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије