Читај ми!

Продужен тендер за “Це-маркет”

Тендер за продају преосталог друштвеног капитала "Це-маркета" продужен је до 15. октобра.

Рок за достављање понуда за куповину 16,26 одсто укупног капитала "Це-маркета" продужен је до 15. октобра, саопштила је српска Агенција за приватизацију.

Тендер за продају преосталог друштвеног капитала "Це-маркета" објављен је 10. августа 2012. године. Првобитни рок за доставу понуда био је 3. септембар, а касније је два пута продужаван.

Друштвени капитал "Це-маркета" који није преузела белгијска компанија "Делез", чини 23,23 одсто укупног капитала тог предузећа. Како 30 одсто преосталог капитала "Це-маркета", по закону, припада малим акционарима, држава продаје удео од 16,26 одсто укупног капитала фирме која је сада у већинском власништву "Делеза".

Утврђена минимална цена за 23 одсто друштвеног капитала "Це-маркета" је 295,4 евра по акцији, односно укупно 9,57 милиона евра. Подела бесплатних акција за садашње и бивше раднике тог трговинског ланца предвиђена је након окончања тендера.

"Це-маркет" је након потписивања уговора о продаји дужан да донесе одлуку о подели бесплатних акција бившим и садашњим радницима и објави јавни позив за упис акција на огласној табли, у Службеном гласнику и у једном дневном листу.

Агенција за приватизацију обавестила је мале акционаре "Це-маркета" да нису позвани да своје акције придруже пакету акција које продаје држава, јер је пракса да се уговором о тендереској продаји друштвеног капитала предвиди обавеза купца да у одређеном року упути понуду за преузимање преосталих акција.

Цена за откуп акција мањинских акционара не може бити мања од цене остварене на тендеру.

У утврђивању минималне цене за друштвени капитал "Це-маркета" није се узимала у обзир вредност трансакције из 2011. године када је "Делез група" из Белгије преузела "Делта Макси" у чијем је саставу "Це-маркет".

Објашњено је да је тада продато 100 одсто власништва у "Делта Максију" са целокупном имовином и обавезама и да две трансакције нису упоредиве.

"Делез" је крајем јула 2011. године купио "Делта Макси" за 932,5 милиона евра, укључујући нето дуг од 318 милиона.

Компанија "Делез" у Србији има више од 350 продајних објаката и, према информацијама агенције Бета, једина је заинтересована за куповину преосталих акција у "Це-маркету".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије