Читај ми!

Нови тендер за Железару

Објављен нови тендер за избор стратешког партнера за Железару Смедерево. Трансакциона документација може да се откупи до 19. октобра, по цени од 10.000 долара. Рок за достављање обавезујућих понуда на тендер је 26. октобар 2012. године.

Министарство финансија и привреде објавило је јавни позив за избор стратешког партнера за Железару Смедерево. Заинтересоване компаније морају да понуде бизнис план, па за четири године морају да инвестирају најмање 50 милиона долара. Рок за достављање понуда је 26. октобар.

На тендер за куповину Железаре могу да се јаве компаније из рударског и металског сектора које су прошле године имале приход од најмање две милијарде долара.

Тражи се и наплатива гаранција од милион и 250 хиљада долара. Не откривајући детаље, премијер понавља да једна руска компанија жели стратешко паратнерство са смедеревском Железаром.

"Министар Дикић и ја сутра имамо са њима поново састанке. Расписан је тендер. О томе се разговарало и на међудржавном нивоу. Што је сигурно они су заинтересовани да ли ће бити још неко ко је заинтересован видећемо", истакао је премијер Србије Ивица Дачић.

За запослене у Железари, расписивање тендера је добра вест, пошто је 70 одсто радника на принудном одмору и прима 60 одсто плате.

Председник Независног синдиката металаца Железаре, Милета Гујаничић истакао је важност новог тендера, како за запослене у Железари, тако и за привреду Србије.

"Оптимисти смо и очекујемо да се ово на наше задовољство заврши позитивно и да се ми до краја године вратимо у нормалну производњу, односно да сви радници дођу на посао, што је битно да се вратимо на неку нормалну зараду", тврди председник АСНС Железаре Драган Миловановић.

И стручњаци очекују да Железара коначно реши проблем на дужи рок, с обзиром да Влада овога пута иде на сигурно.

"Објављен је кратак рок што значи да је Влада нашла кредибилног партнера, јер сваки дан функционисања Железаре у овом систему представља нове губитке. Оно што би Влада требало да уради у вези са овим тендером јесте да објави све", објашњава професор економије Миодраг Зец.

Откад постоји, железара у Смедереву она креира губитке и афере из пословања из покушаја да се нешто уради. Просто би био ред да се зна колико су српски обвезници платили Железару Смедерево, њено фиункционисање, њене губитке, њено прављење, истиче професор Зец.

Ове године, то је трећи тендер на коме Влада покушава да нађе стратешког партнера за Железару. На два претходна, није било озбиљних кандидата.

Претходни тендер за продају Железаре, расписан 18. априла, није био успешан, пошто ни једна од три компаније које су поднеле пријаве за учешће - "Јунајтид плзен" са седиштем у Луксембургу, "Доњецк стил груп" из Украјине и "Урал мајнинг енд металурџикал компани" из Русије, није доставила понуду.

Железара Смедерево је од јануара 2012. у власништву државе Србије јер је дотадашњи власник, амерички Ју-Ес стил, одлучио да је прода за један долар јер је фабрика имала губитке.

Производња у Железари привремено је обустављена почетком јула.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије