Читај ми!

Локалном валутом против глобалне кризе

У више градова, у чак 14 европских држава, постоје локалне монетарне шеме, односно локалне валуте. Најновија је Бристолска фунта, пуштена у промет пре три седмице у истоименом британком граду. Покретачи верују да ће локалном валутом лакше пребродити глобалну кризу.

У ери глобалне економије и под притиском рецесије и климатских промена, све је више градова, посебно у Европи, који почињу да размишљају локално.

Тако је у последњој деценији настао приличан број локалних валута. Најновија је пуштена у промет пре три седмице у британском граду Бристолу.

У "граду балона" британска фунта није више једино платежно средство. На сцену је ступила бристолска фунта, коју су дизајнирали сами грађани.

"Надамо се да ће локална валута усмерити људе да размишљају о локалним питањима и креативности, да ће нас ослободити од онога што нам се сервира са врха и навести нас да преиспитамо међусобне односе и начине на које размењујемо робу и услуге", каже Крис Сандерленд, директор "Бристолске фунте".

Новој финансијској шеми Бристолске кредитне уније већ се прикључило неколико стотина малих предузећа.

"Ово није напад на националне компаније и националну трговину, већ позитивна подршка локалним компанијама и трговини", каже Стив Кларк, адвокат "Бристолске фунте".

У Британији постоји неколико стотина локалних финансијских шема, али само ова ужива и подршку локалних власти.

"Грађанима ћемо омогућити да плаћају порез у бристолским фунтама", каже Барбара Јанке из Градске владе Бристола.

И не само то. Осим у готовом новцу, грађани ће моћи да плаћају и електронски. То није случај у местима попут Тотнеса, Луиса, Страуда, па чак и лондонске општине Брикстон, где су локалне валуте доступне само у кешу.

"Већина онога што нам је потребно производи се на другим крајевима света, а климатске промене доводе у сумњу дугорочан опстанак таквих ланаца снабдевања. Зато се осећамо сигурнијим ако обезбедимо да се храна и основне потрепштине обезбеђују локално", каже Моли Скот Кејто, покретач Страудске фунте.

Но, многи економисти сумњају да су локалне валуте пут ка изласку из рецесије у ери глобализације.

"Држава једино може да води успешну монетарну политику и мислим да су домети оваквих мера на локалном нивоу пре свега на уштрб државе, односно заједнице којој припада тај локал", каже Горан Николић из Института за европске студије.

Међутим, овај тренд се развија. Локалне монетарне шеме тренутно постоје у 14 европских држава. Пионир оваквог приступа локалној економији је Немачка, где се води и најжешћа дебата о успешности окаквог економског модела.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије