Рекордан буџетски дефицит САД

Буџетски дефицит САД порашће на 9.000 милијарди долара у наредних десет година, процењује америчка администрација. То је највећи дефицит од краја Другог светског рата.

Обамина администрација објавила је да ће, имајући у виду пад америчке економије, буџетски дефицит у наредних десет година порасти на око 9.000 милијарди долара, а не на 7.100 милијарди, како је првобитно предвиђено, пише "Њујорк тајмс".

Упркос таквим песимистичним показатељима, Бела кућа је саопштила да нема разлога да се одступи од плана председника Обаме, од чега је "најскупљи" план реформи здравственог система.

Нови издаци за реформу здравственог система достићи ће 600 милијарди долара.

"Многи људи ће због дефицита рећи да не можемо себи да приуштимо овакву реформу здравственог система", рекао је директор Канцеларије за буџет Питер Орсаг за амерички дневник.

Орсаг признаје да је опозиција донекле у праву када је реч о трошењу средстава за реформу здравственог система, али да "морамо да створимо добар систем здравствене заштите".

Републиканци криткују владу због прекомерног трошења новца, уз упозорење да је реформа администрације Барака Обаме веома скупа.

Бела кућа предвидела је да ће буџетски дефицит ове године достићи 1.500 милијарди долара, иако је претходно саопштила да ће минус у буџету бити за 261 милијарду мањи. Тај буџетски дефицит биће највећи још од времена Другог светског рата.

Укупан јавни дуг ће се утростручити до 2019. године на 17.500 милијарди долара, према новој процени, што је за 2.000 милијарде више него што је било претходно предвиђано.

Мерено односом у односу на бруто домаћи производ, то би значило да ће јавни дуг са тренутних 56 одсто порасти на 76,5 одсто БДП-а до 2019. године, што ће бити највећи дуг у последњих пола века.

Влада је признала да је рецесија дубља него што се претпостављало, као и да ће незапосленост бити знатно већа.

Администрација је претходно предвиђала да ће економија забележити пад од 1,2 одсто и да ће стопа незапослености бити на нивоу од осам одсто ове године.

Уместо тога, пад би требало буде око два одсто, док ће стопа незапослености бити чак 9,3 одсто у 2009, а према проценама за следећу годину могла би да дође до нивоа од 9,8 одсто.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво