Србији и Босни 1,8 милиона евра

У оквиру Програма прекограничне сарадње, Србији и Босни и Херцеговини Европска комисија одобрила 1,8 милиона евра, који ће бити издвојени из Инструмента за претприступну помоћ. Програми се спроводе у виду бесповратне помоћи.

Европска комисија одобрила је 1,8 милиона евра за финансирање Програма прекограничне сарадње (ППС) Србије и Босне и Херцеговине у 2009. години, који ће бити издвојени из Инструмента за претприступну помоћ, саопштено је из те институције Европске уније.

Пројекат има за циљ да олакша сарадњу пограничних заједница путем "развоја заједничких интереса становника и професионалних група овог региона, као и локалних власти и пословне заједнице", објављено је на сајту Европске комисије.

Укупна вредност ППС за Србију и БиХ износи 5,4 милиона евра, а средства се додељују у три годишње транше (од 2007. до 2009. године) по 1,8 милиона евра.

Од транше за 2009. годину, 1,1 милион евра намењен је Србији, а 700.000 евра БиХ. Србија и Босна ће суфинансирати програм - од Србије се очекује допринос од 213.000 евра, док би БиХ требало да уложи 135.000 евра.

Програми прекограничне сарадње спроводе се у виду бесповратне помоћи и имају циљ унапређење продуктивности и конкурентности економских, руралних и еколошких ресурса пограничних подручја, истакла је Европска комисија.

Пројекти који се спроводе у оквиру тог програма треба да подстакну сарадњу локалних органа и координацију активности у домену просторног планирања, заштите животне средине, рада служби хитне помоци и служби које обезбеђују образовање и обуку одраслих у пограничним областима.

Од програма би, како је наведено, требало да имају користи локалне власти и њихове институције, укључујући јавна комунална предузећа, службе хитне помоћи школе, библиотеке, домове културе, спортска удружења, привредне коморе, удружења за развој малих и средњих предузећа, школе, факултете итд.

Представници влада Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе састали су се у Београду, у јуну ове године, како би потписали финансијске споразуме за траншу за 2008. годину, укупне вредности 2,6 милиона евра.

Србија је, такође, потписала вишегодишње финансијске споразуме о ППС са три суседне државе чланице ЕУ - Бугарском, Румунијом и Мађарском (укупна вредност је 19,1 милиона евра), као и један програм који се односи на учешће Србије у Транснационалном програму европске сарадње Простор југоисточне Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво