ММФ не инсистира на повећању ПДВ-а

На техничком нивоу разговора са Мисијом ММФ-а биће утврђени начини смањења буџетског дефицита, рекао премијер Мирко Цветковић. ММФ не инсистира на повећању ПДВ-а као мери за смањење дефицита, истакао премијер. Потпредседник Владе Јован Кркобабић упознао представнике ММФ-а са реформама пензијског система, којима су дали пуну подршку.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је да Међународни монетарни фонд не инсистира на повећању пореза на додату вредност, као мери за смањење дефицита у буџету Србије.

"Политика Владе је да не повећава пореска оптерећења привреди и грађанима", истакао је Цветковић и додао да мисија ММФ-а, на јучерашњем састанку, није инсистирала на повећању пореских стопа, као мере за повећање прихода буџета.

Премијер је навео да ће на техничком нивоу разговора са Мисијом ММФ бити утврђени елементи на који начин ће бити смањен дефицит буџета који настаје због недостатка прихода у овој години.

Цветковић је рекао да је на састанку са представницима ММФ-а било речи и о повећању дефицита буџета, који није резултат повећања расхода, већ смањења прихода, због економске кризе.

На отварању радова на изградњи пута од Крагујевца до Баточине, Цветковић је рекао да је у јучерашњем разговору са мисијом ММФ-а констатовано да се расходи могу смањити реформом јавног сектора.

Међутим, како је истакао Цветковић, та реформа не може да буде завршена за три до четири месеца, већ ће бити спроведена у неколико наредних година, при чему ће тачно бити планирани будући кораци у тој реформи.

Премијер је убеђен да ће преговори са мисијом ММФ-а успешно бити окончани до среде, 2. септембра, до када је планирано да делегација Фонда буде у Београду.

Кркобабић са делегациојом ММФ-а 

Другог дана боравка делегације ММФ-а у Београду, потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић састао се са представницима Фонда, коју предводи шеф Мисије ММФ-а Алберт Јегер.

У погледу плата и пензија, у наредном периоду неће доћи до смањења, у чему је потпредседник Кркобабић остао доследан као и у претходним преговорима са ММФ-ом, наводи се у саопштењу из кабинета потпредседника владе.

Потпредседник владе инсистирао је и на могућности да се код првих знакова опоравка економије земље, изнађе начин за подршку пензионерској популацији у границама могућих услова, прецизирано је у саопштењу.

На састанку је оцењено да је економска криза у Србији дала свој максимум, али да ће опоравак привреде захтевати још извесно време и продужиће се у 2010. години.

Кркобабић је истакао да су пензионери поднели свој део терета кризе која је погодила цео свет па и Србију.

Алберт Јегер и његови сарадници упознати су са планираним реформама у областима пензијско инвалидског система Србије, чему су дали своју пуну подршку.

Планиране реформе су процес који захтева брижљиво планирање, и који мора испунити више основних услова међу којима и социјалну правду и економску одрживост.

Разговори су протекли у конструктивном дијалогу уз пуно разумевање и на обострано задовољство, а чланови ММФ тима су посебно подржали постигнуте резултате у реформи ПИО, истакнуто је у саопштењу.

После првог дана преговора са српским званичницима оцењено је да Србија у највећој мери реализује раније договорени програм и да ће ММФ прихвати већи дефицит у буџету. Даље коришћење кредита, вредног готово три милијарде евра зависи од тих преговора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво