Читај ми!

Случај "Агробанка", ко је одговоран?

Акционари Агробанке из земаља ЕУ траже да се преиспита одлука о одузимању дозволе за рад тој банци. Тврде и да су оштећени за 70 милиона евра. У Влади кажу да је у току истрага, и да ће неко морати да одговара за пропаст "Агробанке".

"Агробанка" одлази у стечај, а њени акционари из земаља Европске уније траже да се преиспита одлука о одузимању дозволе за рад тој банци. Тврде и да су оштећени за 70 милиона евра.

Све до пре годину дана "Агробанка" је пословала профитабилно. То су показивали њени извештаји, као и ревизора и Народне банке.

На основу тих података држава је, кажу у Министарству финансија, као власник 20 одсто акција подржавала менаџмент банке. Све до краја септембра, када их је Народна банка обавестила да Агробанка не послује добро, уведена је принудна управа.

"Показало се или ће се показати кроз супервештачење да ти извештаји нису били добри или да је, не могу да кажем да је немогуће, банка у шест месеци пропала", каже државни секретар Министарства финансија Горан Радосављевић.

Страни акционари кажу да су држава и Народна банка прекршиле закон и оштетиле их за 70 милиона евра. Траже да се преиспита одузимање дозволе за рад Агробанци. Уколико ситуација не буде решена за шест месеци, најављују спор против државе.

Радосављевић каже да нечија одговорност мора да постоји и да ће истражни органи утврдити чија, можда ревизора, можда НБС.

"Ми смо се договорили с осталим акционарима да заједно учествујемо у том процесу и настављамо дискусију с њима како да заједно изађемо из ове приче", рекао је Радосављевић.

Није могао да каже против кога ће процеси бити покренути,а ли је напоменуо да је све "више потенцијалних тачака"

Под принудном управом испоставило се да, уместо капитала, Агробанка има губитак од 250 милиона евра. Зато је проглашен стечај и основана привремена Нова Агробанка којој је држава, емитовањем хартија од вредности, обезбедила 85 милиона евра. И за толико повећала јавни дуг. Стручњаке више брине то што се није на време реаговало.

"Цело тржиште може да изгуби кредибилитет и зато је важно да се ситуација разреши, дешава се то и на најразвијенијим тржиштима, с том разликом да се ту кривци веома брзо пронађу санкциоанишу, како се такве ситуације не би понављале", каже брокер Ненад Гујаничић.

Од Народне банке, која је задужена за надзор банака, нисмо добили одговор на питање зашто раније није утврђено да "Агробанка" прави губитке.

"Одлука да се одузме дозвола за рад Агробанци, коју оспорава група улагача из Европске уније, донета је у складу са законима Републике Србије и сходно пракси у уређеним финансијским системима која се примењује у случајевима када банке немају довољно капитала, као што је био случај с Агробанком. Ова одлука је коначна и њено преиспитивање могуће је само у судском поступку", саопштила је НБС.

У Народној банци кажу да су комплетну документацију предали надлежнима за утврђивање одговорности за несавесно пословање и могуће злоупотребе у "Агробанци".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије