Читај ми!

ЕУ одобрила помоћ "Банкији"

Европска комисија одобила је план помоћи шпанској банци "Банкија" од 23,5 милијарди евра у наредних шест месеци, колико Шпанија има времена да представи план за реструктурирање те банке.

Европска комисија одобрила је званичном Мадриду да исплати посрнулој шпанској банци "Банкији" пакет помоћи вредан 4,5 милијарди евра, као и 19 милијарди евра вредне гаранције.

У саопштењу се наводи да је "Европска комисија привремено одобрила конверзију постојећих преференцијалних државних акција вредних 4,465 милијарди евра у регуларне хартије од вредности, као и гаранцију ликвидности у износу од 19 милијарди евра за шпанску групацију БФА и њену филијалу 'Банкију", пренела је агенција АФП.

"Шпанија се обавезала да ће у року од шест месеци изнети план реорганизације БФА и 'Банкије'. Одобрени пакет помоћи не обухвата најављене инјекције капитала које је затражила БФА и које шпанске власти тренутно разматрају", навела је Комисија.

У мају је "Банкија" објавила ревидиране резултате пословања за 2011. годину, који су, уместо нето профита од 309 милиона евра, показали губитак од готово три милијарде евра, након чега је од државе затражила помоћ од 19 милијарди евра, што је највећи такав износ у историји Шпаније.

Поред тога, тој банци је држава почетком месеца, такође, одобрила зајам од 4,5 милијарди евра, који је конвертовала у акције у "Банкијиној" матичној компанији БФА, што је део процеса национализације која има за циљ да банку спасе од несолвентности.

Министри финансија еврозоне су овог месеца одлучили да шпанској влади на располагање ставе кредит од 100 милијарди евра у циљу помоћи банкама преоптерећеним невраћеним кредитима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије