Читај ми!

Општинске обвезнице уместо кредита

Могућност да издају општинске обвезнице искористрила само два града – Панчево и Нови Сад. На тај начин градови избегли банкарске кредите.

За годину дана, откада локалне самоуправе имају могућност да издају општинске обвезнице, то су урадила само два града – Нови Сад и Панчево.

Исплата  обвезница гарантује се општинском имовином и буџетском касом. На тај начин, општине, уместо скупих банкарских кредита за реализацију својих пројеката, користе новац прикупљен продајом обвезница.

Град Панчево издао је обвезнице од милион евра, док је Нови Сад  још прошле године, кренуо амбициозније, са намером да прикупи 35 милиона евра. Зато ће до краја ове године завршити Булевар Европе и канализацију ширег подручја града. О томе колико су уштедели избегавајући кредитно задужење код банака, ти градови имају чист рачун.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличућ каже да је град уштедео три и по милиона евра на тај начин.

"Конкретно за Град Нови Сад уштеда је 3 и по милиона евра. Ми смо пласирали обвезнице на 12 година уз фиксну камату од 6,25 одсто", рекао је Павличућ.

Градоначелница Панчева Весна Мартиновић каже да је за Панчево уштеда 0,4 одсто у односу на кредитно задужење које им је било понуђено када су одлучивали да ли да се определе за муниципалне обвезнице или кредитно задужење.

Банке су на тај начин постале купци обвезница. После измене закона, од октобра прошле године, обвезнице могу да купују и грађани, али им у пракси то није омогућено.

Александар Бућић из Сталне конференције градова и општина каже да ће са последњом траншом новосадских обвезница, осим банки, укључити и друге инвеститоре.

"Мислим да ћемо са последњом траншом новосадских обвезница, коју планирамо за месец дана, вероватно имати промену, да ћемо покушати да направимо први јавни пласман у Србији, што значи да ћемо покушати да укључимо и грађане и друге инвеститоре који нису банке", рекао је Бућић.

Искуства европских земаља указују дан поред осигуравајућих кућа и пензијских фондова, становништво, ако може, радо купује локалне обвезнице. На тај начин улаже у свој животни стандард, прати напредак инвестиција и има сигурну зараду.

За сада се на обвезницама може зарадити од шест до девет и по одсто на годишњем нивоу.  Предност је и што сен за разлику од банкарске штедње, добит од обвезница не опорезује.

Да су општинске обвезнице добра конкуренција банкама, показује пример Ужица које је било на корак од издавања обвезница, али су у последњем тренутку одустали јер су за жељену инвестицију од банке добили кредит са каматом нижом од пет одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије