Читај ми!

"Тихи ход" Железаре

Од почетка јула и друга висока пећ у смедеревској железари на режиму "тихог хода", због потребе да се промени начин финансирања, одлучило руководство компаније. Представници Синдиката металског сектора Србије у Железари Смедерево очекују да држава, ипак, нe дозволи обуставу производње у челичани.

14.00 - Производња у смедеревској железари привремено ће бити прекинута почетком јула, због потребе да се промени начин финансирања компаније, саопштио менаџмент.

Руководство Железаре Смедерево донело је данас одлуку да се рад на другој високој пећи пребаци на режим тихог хода у првој недељи јула, због потребе да се промени начин финансирања компаније.

"У овом моменту не можемо проценити колико дуго ћемо остати на том режиму рада, односно када ћемо имати довољно сировина да покренемо и обезбедимо континуирани рад високе пећи", саопштила је Железара.

У Железари Смедерево наводе да очекују да се то догоди најкасније крајем септембра. Требало би да до тада буде познато да ли ће имати стратешког партнера или ће, уколико тендер за стратешког партнера не буде успешан, успоставити дугорочно комерцијално партнерство.

"У сваком случају, верујемо да ће се стећи услови да се производња настави најкасније крајем септембра, са чиме би се обезбедило снабдевање домаћих потрошача производима из нашег асортимана, већи обим извоза и социјална сигурност запослених", наводи се у саопштењу. 

Саопштење руководства објављено је док је у Железари трајао састанак представника репрезентативних Синдиката металског сектора Србије.

Са састанка је упућен захтев за хитан састанак са представницима Владе, у циљу проналажења решења за Железару Смедерево и обезбеђење новца за набавку сировина које су неопходне за наставак рада те челичане.

Председник Самосталних синдиката металаца Србије Зоран Вујовић рекао је да су синдикати јединствени и да неће дозволити обуставу производње у смедеревској железари, истакавши да ће употребити синдикалне облике борбе да се то спречи.

Вујовић је рекао да је производњу важно одржати и због тога што је реч о компанији стратешки важној за целу привреду Србије.

Синдикати су затражили да их у среду приме координатор за смедеревску железару у Влади и државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић, министар Небојша Ћирић и остали у Влади надлежни за ту челичану.

Синдикати: До септембра пронаћи стратешког партнера 

Вујовић је додао да синдикати траже да се до септембра нађе стратешки партнер за железару, да та фабрика ради без губитака, производи 100.000 тона челика месечно и буде носилац привредног развоја Србије.

Представници синдиката тврде да смедеревска железара има све услове за продужетак рада, јер је већ уговорила испоруке за наредна два месеца и да средства за набавку сировина не прелазе вредност од десет до 15 милиона евра.

Синдикалци су, такође, навели да су од менаџмента Железаре добили најаве да се припрема привремена обустава производње услед недостатка средстава за набавку репроматеријала.

То, како су истакли, треба спречити, или обуставу производње ограничити на највише две седмице.

Генерални секретар Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Небојша Рајковић рекао је да би "затварање железаре био надгробни споменик за укупну индустрију Србије".

Он је рекао да синдикати траже да се активно укључе у решавање проблема у железари и изразио очекивање да ће бити пронађени решење и средства да железара опстане.

Председник Индустријског синдиката Србије Драган Матић рекао је да, ако садашња и будућа влада не буду успели да нађу решење за железару и 5.500 запослених, таква влада им и не треба.

Матић је рекао да Железара не троши средства из буџета већ само узима обртна средства за производњу, од којих се више од 70 одсто врати.

На питање новинара зашто су надлежни у влади необавештени о намерама да се друга висока пећ стави на тихи ход, Матић је одговорио да су "у Влади сви обавештени".

Председник Самосталног синдиката у Железари Смедерево Синиша Прелић тврди да Железара има испоруке за јул и август, да је квалитет челика одличан, најбољи у региону и да нема потребе за привременом обуставом производње.

Према његовим речима, 60.000 тона челика је у отпреми, а тренутна производња је 57.000 тона.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије