Читај ми!

ПКБ - од губиташа до успешне фирме

Од минуса од 20 милиона евра, ПКБ ће ову годину завршити у плусу од 10 милиона евра, каже градоначелник Драган Ђилас, годину дана након што је Град преузео управљање тим предузећем.

ПКБ Корпорација је за само годину дана од када ју је преузео град Београд и од када је постављено ново професионално руководство од губиташа постала успешна фирма, која ће ову годину завршити са 10 милиона евра добитка, саопшено је приликом представљања резултата те корпарације.

Поводом годишњице рада корпорације са новим руководством, ПКБ су обишли министар пољопривреде Душан Петровић, градоначелник Београда Драган Ђилас, председник градске скупштине Александар Антић, као и посланик Преокрета Захарије Трнавчевић и том приликом поручили да је компанија успела да превазиђе бројне проблеме од којих су неки трајали годинама, а неки чак и две деценије попут неплаћених пореза и доприноса.

Ђилас је рекао да је та фирма 2010. годину завршила са губитком од 20 милиона евра, док ће ову завршити са плусом од 10 милиона евра, чиме ће постати фирма која ће развијати Београд.

Та фирма ће убудуће, како је најавио Ђилас, имати задатак да мале пољопривреднике на територији града окупи, помогне им и омогући пласман њихових производа, али и да развија своје робне марке.

Градоначелник Београда је најавио и да ће ПКБ бити прва фирма са чијим менаџментом ће бити потписан менаџментски уговор, који ће показати колике су им плате и бонуси, као и да ће та фирма бит прва у Београду, али и у Србији, у којој ће и радници знати колики су им бонуси.

"Ово је град где се не деле места, овај град ће бирати директоре на конкурсима, тражиће онакве директоре какви су овде, а овај град већ такве и има, али повећаћемо њихов број и видеће се да оно што је државно може да буде", поручио је Ђилас.

Указујући да је пример ПКБ показао да државни и јавни сектор имају шансе на тржишту, председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да је та фирма препорођена, пре свега, захваљући спремности и храбрости да се промене неке ствари и реше проблеми који су постојали годинама, а неки чак и две деценије.

Говорећи о резултатима корпорације у последњих годину дана, њен директор Рајко Мандић је указао да је фирма постала успешна захваљујући тиму од 2.000 људи, који су успели да преокрену систем и од фирме под стечајем направе фирму која ствара нову вредност, упошљава људе и покреће читав регион, али и подршци градских власти.

Мандић је навео и да ће нови систем наводњавања, који се користи захваљујући чишћењу канала који претходно нису били чишћени 30 година, омогућити много већу продуктивност и производњу боље и здравије хране. До сада је у нову механизацију, како је рекао, уложено пет милиона евра.

Говорећи о једногодишњим резултатима, Мандић је навео да је на пример просечна производња млека са 7.350 литара по крави прошле године сада порасла на 8.000 литара, а очекују се и велики приноси пшенице, шећерне репе и кукуруза уколико услови буду добри.

Министар пољопривреде Душан Петровић поручио је да у Србији од хране може да се заради, а један део тих услове јесте и повећање цене хране генерално у свету.

"То је велика прилика. Имамо једно извориште нафте само треба да почнемо да га експлатишемо како треба", рекао је Петровић и додао да су кораци који су начињени у ПКБ корпорацији један од начина како то треба да се чини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом