Читај ми!

Како превазићи кризу

Нема правог одговора на питање да ли је излаз из кризе потрошња или штедња, каже у интервјуу за РТС директор Светске банке у Бечу Хенри Фортин. Према његовим речима, Србији ће у изласку из кризе помоћи евроинтеграције, али нова Влада мора спровести реформе.

Директор Светске банке у Бечу Хенри Фортин каже у интервјуу за РТС да нема правог одговора на питање да ли је излаз из кризе потрошња или штедња, али да ће Србији свакако у томе помоћи евроинтеграције.

Директор Центра за финансијско извештавање Светске банке у Бечу каже да су изазови у Србији слични онима са којима се сусреће већина европских земаља у кризи.

"Реч је о повећању конкурентности и лакшем приступу капиталу под повољнијим условима. То од државе захтева већу транспарентност како бисте уверили инвеститоре да је њихов капитал сигуран и да са њим могу слободно да располажу", наводи Фортин.

На питање да ли ће евроинтеграције помоћи Србији како би се опоравила од кризе, Фортин каже да су оне веома важне за Србију јер ће се тиме српским предузећима отворити приступ тржишту од 450 милиона потрошача.

Према његовим речима, то ће помоћи приватном сектору да се развије, да прошири посао и да се отворе нова радна места.

Говорећи о дилеми која постоји у еврозони да ли је боље штедети или трошити, Фортин каже да је потребно направити финансијски систем који је дугорочно одржив, а краткорочно да активирате производњу, запошљавање, раст привреде.

"Изазов и јесте у томе да се омогући дугорочан раст и стабилно финансирање, а истовремено повећа привредна активност. Уз то, треба да се избегне дужничка криза. Дилема јесте велика, а Светска банка је ту да многим земљама помогне да је реши", истиче директор те институције.

Хенри Фортин каже да је Србија очигледно веома решена да створи окружење у којем ће лакше да послује приватни сектор и да привуче стране инвеститоре.

"Нова Влада мора да настави да ради на томе и да, истовремено, нађе начин како да активира штедњу грађана. Дугорочно мора да има развијено тржиште капитала и снажнији финансијски сектор. Ко год буде формирао Владу мора да настави те реформе јер, на крају крајева, од њих ће корист имати грађани", објаснио је Фортин.

Директор Светске банке каже да не зна када, али је сигуран да ће Европа изаћи из кризе. Он каже да не верује у јапански сценарио по којем криза траје 20 година.

"Добра вест је што је европско тржиште динамично и што расте, па ће за годину-две, мада то нико не може да предвиди, Европа из кризе изаћи јача него пре. Можда су људи очекивали да ће криза трајати краће", навео је Фортин.

Фортин је нагласио да то значи да реформе не смеју да стану, укључујући увођење дисциплине у трошење државног новца и развој конкурентности и закључио да верује у опстанак евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије