Читај ми!

Срби највернији туристи

Туристи из Европске уније све чешће Грчку замењују неком другом медитеранском државом. Међутим, политичка и економска нестабилност није разлог да и српски туристи одустану од свог летовања у Грчкој.

Политичка и економска нестабилност не иду на руку туризму. У таквим околностима Грчка је већ три године, али српски туристи остају верни.

И овог лета више од пола милиона грађана Србије кренуће на једно од три грчка мора. За разлику од нас, туристи из Европске уније све чешће Грчку замењују неком другом медитеранском државом.

Таква ситуација већ озбиљно утиче на грчку туристичку касу. Ако тако остане то може далекосежно негативно утицати и на већ крхку грчку привреду.

Мајда Шимунец, дописник РТС-а из Грчке, каже да та земља са стрепњом ишчекује туристичку сезону и додаје да се већ може приметити да је опало интересовање за летовање у тој земљи. 

Туристички агенти кажу да су у свакодневном контакту са колегама у Грчкој, тамошњим хотелијерима, представницима авио-компанија. Они их уверавају да ће сезона протећи у најбољем реду јер су свесни да живе од туризма који чини једанаест одсто њиховог друштвеног бруто производа.

Зоран Арсеновић из агенције ЈУТА каже да ће уколико буде неких непредвиђених ситуација и проблема, као озбиљни представници туристичке бранше у Србији реаговати све са циљем да туриста буде задовољан и на прави начин опслужен.

Док туристички радници свим срцем навијају да Грчка после јунских избора добије владу и врати се уобичајеном животу, економисте забрињава раст популарности грчких партија које не подржавају штедњу.

Малиша Ђукић са Београдске банкарске економије рекао је да је посебан проблем то што се такво расположење које је тренутно актуелно у грчкој шири и на друге земље као што је Шпанија, Португалија, Ирска, где партије сличног профила добијају на популарности.

"Онда се поставља питање ако популарност таквих партија расте, да ли ће постојати политичка воља истих земаља да спроведу мере штедње које су нужне да би евро као заједничка валута опстао", навео је Ђукић.

Туристички радници у Грчкој уверавају госте да се политичка криза у туристичким центрима, на острвима и на северу земље не осећа и обећавају снижавање цена за двадесетак одсто.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво