Читај ми!

Бајатовић: Цена гаса биће нижа

Појефтињење гаса и стабилно снабдевање потрошача у Србији требало би да донесе дугорочан уговор о набавци тог енергента из Русије, најавио Душан Бајатовић. Генерални директор "Србијагаса" каже да ће изградња гасовода "Јужни ток" кроз Србију почети крајем године.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић оценио је да ће појефтињење гаса и стабилно снабдевање потрошача у Србији донети дугорочан уговор о набавци тог енергента из Русије.

У интервјуу Танјугу Бајатовић је указао да је Србија већ добила једно појефтињење руског гаса од 12 одсто за ову годину и изразио очекивање да ће бити одобрен додатан попуст на цену руског гаса, у оквиру новог дугорочног уговора који је спреман и треба ускоро да буде потписан.

Дугорочни уговор о снабдевању Србије гасом из Русије важиће до 2021. године и то у количинама до пет милијарди кубика годишње, рекао је Бајатовић и додао да ће се око 85 одсто тог енергента куповати по нафтној формули, а 15 одсто на спот тржишту.

Бајатовић је нагласио да је гас у Србији и сада јефтинији за око 30 одсто од тржишне цене, указујући да је цена гаса за грађане у Србији најнижа у Европи.

Генерални директор "Србијагаса" је оценио да ако не буде рата у Персијском заливу неће бити ни великог "скока" цене гаса и нафте на светском тржишту до краја ове године.

Бајатовић очекује да ће бити преполовљена провизија у "Југоросгасу", предузећу посреднику у трговини гасом за Србију, која сада износи четири одсто.

То ће бити предмет коначног закључења дугорочног уговора, али се о томе преговара, као и о повећању учешћа "Србијагаса" у том заједничком руско-српском предузећу, додао је Бајатовић.

Изградња гасовода "Јужни ток" кроз Србију ће почети крајем новембра или почетком децембра, поновио је Бајатовић и додао да ће на том послу вредном око 1,5 до 1,7 милијарди евра бити запослено око 2.000 до 3.000 људи и велики број домаћих предузећа.

Бајатовић је најавио да "Србијагас" планира да у сарадњи са руским "Гаспромом", америчком компанијом "Џенерал електрик" и заинтересованим компанијама из других земаља, изгради четири нове гасне електране когенеративног типа у Београду, Новом Саду, Нишу и Панчеву, које би производиле струју и топлотну енергију.

"Разговори о томе добро напредују и очекујем да ће се то као озбиљна иницијатива 'отворити' одмах после формирања нове Владе Србије", закључио је Бајатовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије