Читај ми!

Мање станова са комплетним папирима

Регистар станова са легалном грађевинском дозволом и подацима о власнику скинут са сајта Привредне коморе Србије, јер на тржишту има све мање нових станова који имају комплетну документацију.

Нових станова са потпуном документацијом на тржишту нема довољно, кажу у агенцијама за некретнине. То потврђује податак да је регистар станова са легалном грађевинском дозволом и подацима о власнику скинут са сајта Привредне коморе Србије.

И док у комори кажу да су укинули регистар, јер више нема нових станова сем државних, грађани захтевају да се ти подаци врате на сајт Привредне коморе Србије, да би били сигурни при куповини станова.

У агенцијама за некретнине кажу да на сајту града Београда има података о свим легално изграђеним становима од 2009. године. Сем два велика државна пројекта у Београду, инвестиција у градњу има врло мало.

"Инвеститори не иду даље у инвестиције, с обзиром да је тржиште врло нестабилно и њихова пројекција зараде и инвестиција је врло неизвесна, тако да је тренутно недостатак нових некретнина на тржишту", истиче Борис Чоко из агенције Имо нова некретнине.

Тражња за све врсте станова постоји зато што су цене некретнина константно у благом паду. Од 2008 године цене квадрата су снижене за четвртину. Не продају се само некретнине који имају нереалну цену.

"Ја мислим да је основни разлог нестабилан курс евра и неизвесна ситуација са том монетом, тако да мислим да грађани повлаче средства из банака и купују некретнине", сматра Чоко.

У Привредној комори кажу да је две хиљаде станова са њиховог сајта продато. Више нема новоградњи ни нових инвестиција, и зато су укинули регистар.

"Проблем је у томе што је после тога наишао онај период када се велики број грађана јавио да су преварени и ми смо имали притисак да поново обновимо на сајту станове који су са потпуном и уредном документацијом", објашњава Горан Родић из Привредна комора Србије.

У Србији има више од 20 хиљада преварених грађана који су платили а нису добили стан, или су га добили без валидне документације, што им онемогућава укњижбу.

Преваре се могу спречити оснивањем регистра продатих станова, а до тада, правници саветују куповину стана само са провереним адвокатом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије