Промена грба велики трошак

Министарство правде упутило иницијативу да се стави ван снаге уредба Владе којом се утврђују државна обележја, грб, застава и химна, каже државни секретар Слободан Хомен. Иницијатива поднета због поштовања традиције, али и ради спречавања великих трошкова, јер би са променом грба требало мењати све, каже Хомен.

Државни секрeтар Министарства правде Слободан Хомен каже да је то министарство упутило иницијативу Републичком секретаријату за законодавство за стављање ван снаге уредбе Владе Србије од новембра 2010. године, којом се утврђују државна обележја, грб, застава и химна.

Хомен је објаснио да је Министарство утврдило да изглед Великог и Малог грба не одговара Закону о изгледу грба заставе и химне, односно, да изглед грбова не одговара изгледу грба утврђеног Законом о грбу Краљевине Србије од 16. јуна 1882. године.

Према Хоменовим речима, предложено је да се непосредно примењује Закон о изгледу грба заставе и химне из 2009. године, до доношења нове Уредбе, којом би се изглед државних симбола ускладио са тим Законом.

"Иницијатива је поднета из више разлога, пре свега, због поштовања традиције, али и из материјалних разлога, ради спречавања великих трошкова, јер би са променом грба требало мењати све", указао је Хомен.

Хомен је истакао да би требало мењати све, од личних докумената, пасоша, регистарских таблица, застава, до обележја на државним зградама, дипломатским представништвима, ордења и одликовања, спортских и ватрогасних обележја, војних и полицијских униформи, печата, меморандума.

Проблем је настао већ у јануару, када се на новим регистарским таблицама које МУП издаје од 2011. године појавио стари грб, који је престао да важи доношењем Уредбе Владе из новембра 2010. године.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је тада да нове таблице неће морати одмах да се мењају и најавио да ће регистарске таблице са новим грбом почети да се штампају тек од друге половине ове године.

Државни секретар Слободан Хомен каже да само једна медаља кошта 100 евра, а једна табла с грбом неколико стотина евра, што је све, како је навео, беспотребан трошак.

Са иницијативом државног секретара да се Уредба стави ван снаге сагласила су се и министарства правде, одбране и унутрашњих послова.

Према Уредби Владе из новембра прошле године утврђени су, поред осталог, изворник Великог и Малог грба, изворник државне заставе, стандарда председника Републике и стандарда председника Народне скупштине.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво