Златна грозница у Хомољу

После открића злата у околини Жагубице, тој неразвијеној општини отварају се нове могућности. Отварање рудника привукло би инвеститоре, што би створило нова радна места.

Канадска компанија "Авала ресурс" открила је злато, у брдима око села Лазнице, у општини Жагубица. У узорку узетом са једне од бушотина на локацији Коркан, утврђено је присуство злата од 4,3 грама по тони руде, саопштила је та компанија.

Злато се, међутим, не налази одмах испод површине, већ много дубље, а поједине бушотине ишле су и до дубине од 250 метара. Иако до евентуалног отварања рудника може проћи много времена, становнике Жагубице је вест о злату обрадовала.

"Наша општина је неразвијена. Од привреде ништа не ради. Села су опустела, јер је много људи отишло у иностранство. Отварање рудника значило би и нова радна места, путеве, просперитет за цео крај", каже председник Општине Жагубица Драги Дамњановић.

Злато утиче на животе људи, где год да се појави, али мештане хомољских села за сада не тресе златна грозница. Станиша Ћосић из Лазнице на свом имању има две бушотине. Да ли је баш ту пронађено злато, не зна.

"Сад сви причају да смо ми најбогатији људи, јер ходамо по злату, али ми то још не знамо, нисмо га видели", неповерљив је Станиша.

Појас седимената у којима је садржано злато дуг је више од 20 километара и широк око осам, а протеже се од Црног Врха према Мајданпеку и највећим делом захвата општину Жагубица. У РТБ-у "Бор" кажу да би било најисплативије да се руда прерађује у њиховим топионицама.

Мештани Лазнице, села најближег потенцијалном руднику злата, кажу да је још рано за радовање, а неки стрепе и да ће разни трагачи за златом почети да им прекопавају имања.

"Ми смо још увек опрезни у вези са овим информацијама. Једна ласта не чини пролеће. Ови из 'Авале' и даље буше по околним брдима. Шта ће бити, видећемо", каже Дамњановић.

Компанија "Авала ресурс" наставља истраживања у околини Жагубице, а од наредних резултата умногоме ће зависити и будућност тог прелепог, али неразвијеног краја Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво