Годину дана кампање "Продужи живот"

Све више породица преминулих особа допушта да да се органи тих особа користе за лечење других људи. Данас се обележава Европски дан донације органа и годину дана Националне кампање "Продужи живот".

У Београду се обележава Европски дан донације органа и годину дана Националне кампање "Продужи живот". На трансплантацију бубрега, јетре, срца, рожњаче, чека више од 2.000 наших грађана.

У Центру за трансплантацију Војномедицинске академије опоравља се Милан Попадић, коме је у ноћи између првог и другог октобра урађена трансплантација јетре.

"На листи сам две године, био сам у Клиничком центру, на лечењу код професорке Раде Јешић, она ми је помогла да живим и ове две године док трансплатација није урађена", каже Попадић, који се захваљује и породици која му је омогућила да настави живот.

У Србији је у претходне две године знатно повећан број сагласности породица преминулих особа да могу да се узму њихови органи и да се искористе за лечење других људи, да се пресаде онима којима то значи продужење живота.

Међутим, да трансплантације органа не буду само изузетак него и правило, као у другим европским земљама, Србију чека још много посла.

Још нисмо испунили све услове за прелиминарно, а онда и пуноправно чланство у Еуротранспланту, организацији коју чине земље Бенелукса, Аустрија, Немачка, Словенија и Хрватска.

Према речима министра здравља Томице Милосављевића, број донатора треба да буде десет на милион становника.

"То значи да би требало да имамо 70 до 80 донора-донација, а ми смо имали укупно десет 2008. године, 2009. године смо имали 26, а у првој половини 2010. године 24 донатора", каже министар.

У Србији се од краја 2008. године, када је и Радио-телевизија Србије, редовно у недељном Дневнику, али и у осталим нашим програмима, почела да извештава о значају трансплантације, удвостручиои број потенцијалних власника донорске картице, сада их је 45.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво