Пресађена надлактица на Бањици

Две породице из Ниша дале су сагласност да се органи њихових најмилијих, којима лекари више нису могли да помогну, користе за лечење других људи. У Институту за ортопедско-хируршке болести "Бањица" урађена прва трансплантација надлактице увезеним коштаним ткивом.

У области трансплантације у претходној недељи било је неколико лепих вести. У Клиничком центру Србије обележено је 35 година од прве трансплантације бубрега.

У Нишу две породице су дале сагласност да се органи њихових најмилијих, којима лекари више нису могли да помогну, користе за лечење других људи.

Спасено је шест живота, у нишком Клиничком центру урађене су четири трансплантације бубрега, а јетре су пресађене у Војномедицинској академији и Клиничком центру Србије.

У Институту за ортопедско-хируршке болести "Бањица" у четвртак је урађена прва трансплантација надлактице увезеним коштаним ткивом.

Како су за РТС потврдили лекари коју су учествовали у интервенцији која је трајала два и по сата, пацијенткиња је у стабилном стању и полако се опоравља.

Како објашњавају, пресађивање хумеруса-надлактице морало је да буде урађено, јер је због тумора било оштећено око 18 центиметара коштаног ткива, али на срећу лакат и раме остали су здрави. Захваљујући пресађеној кости, четрнаестогодишња девојчица неће изгубити руку.

"Најбољи начин да се то уради је да се узме друга-права кост, са кадаверичног донора. Морамо да је узмемо из банке костију, коју ви још немате. Имао сам могућност да дођем и да вам помогнем, и донео сам кост из Италијанске банке", рекао је Марко Манфрини из Института Рицоли у Болоњи.

Са професором Манфринијем, који долази са Института Рицоли из Болоње, једне од највећих и најстаријих ортопедских установа у Европи и свету, договорена је и сарадња.

Наши лекари одлазиће тамо на усавршавање, али ће Институт "Бањица" и убудуће бити домаћин страним стручњацима који ће доносити нове технологије и приступ у раду.

Директор Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица" Слободан Славковић рекао је да је трансплантациона хирургија, хирургија будућности, нарочито код тумора коштано-зглобног система, јер је, према његовим речима, коштано ткиво најзахвалније од свих ткива и органа за трансплантацију.

"На Бањици се оваква трансплантациона хирургија обављала дуги низ година, стицајем околности то је замрло, сада то поново ревитализујемо, пре свега захваљујући великом разумевању Министраству здравља и агенције за биомедицину, које је велика подршка и максимално су упростили увоз графона", рекао је доктор Ненад Лујић.

У Институту "Бањица" кажу да имају све неопходне услове да постану референтна установа за пресађивање коштаних ткива, и да очекују да ту буде формирана и банка костију. За то је, између осталог неопходно и да породица преминулог донора да сагласнот за узимање ткива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво