Нови живот захваљујући донорству

Трансплантацијом два бубрега и јетре спашена су три живота на Војномедицинској академији. Кампање о важности завештања органа допринеле су буђењу свести грађана о томе колико је значајно помоћи другоме.

На Војномедицинској академији урађене су трансплантације два бубрега и јетре, чиме су спашена три живота. Стручни тим ВМА захваљује породици донора, што је у најтежем тренутку дала сагласност да се органи пацијента те установе употребе за лечење других људи.

Замор и отежано кретање, натерали су Драгана Јовичинца да после две године затражи помоћ лекара. Откривена му је цироза јетре и хепатитис ц. Трансплантација јетре била је једино решење.

"За мене то значи да ће бити бољи живот. Све најбоље. Мој брат и већина мојих укућана су завештали органе и поручио бих свакоме да то уради. То некоме много значи, а некоме ништа, " рекао је Драган Јовичина.

Статистика показује да је чак 20 пута већа вероватноћа да ће нам затребати орган, него да ћемо доћи у ситуацију да га дамо.

"Наш циљ је да буде много више кадаверичних транплантација, да органе узмемо уз сагласнот родбине у случају када је код повређеног или болесног дошло до мождане смрти",  изјавио је начелник ВМА, доктор Миодраг Јевтић.

На ВМА се опорављају и пацијенти којима је раније на овај начин продужен живот.

Марина Милић, пацијенткиња која болује од дијабетеса каже да њена борба за живот траје од њене друге године и да јој је се живот у потпуности изменио на боље. 

"Биле су прогнозе, ако ми се не уради јетра у року од два месеца да би ми био крај. Сада када сам добио здрав орган, сасвим нови живот и ново све, срећан сам да бих могао да полетим," рекао је Драган Стевановић.

Кампање о важности завештања органа допринеле су буђењу свести грађана о томе колико је значајно помоћи другоме. Да племенитости никада није довољно, показује и то, да у овом тренутку на трансплантацију јетре чека око 60 људи, а на пресађивање бубрега 550.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво