Ева Рас без породичне пензије

Глумица и писац Ева Рас остала је без породичне пензије од 18.500 динара јер је додатно зарађивала за живот. Нема права ни на Националну пензију, јер је уместо старосне узела породичну. У ПИО фонду кажу да је све урађено по закону.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању каже да или радиш или примаш породичну пензију. И једно и друго, не може. Ева Рас се сада бори за промену закона, јер како каже, онима који примају породичну пензију ускраћено је Уставом загарантовано право на рад.

"Ја имам 70 година, сахранила сам целу своју породицу. Могу да дам свој живот за Србију и да не зачепим уста и да говорим против тог закона док се тај закон не промени", рекла је глумица Ева Рас.

Задужбина Петар Кочић Београд-Бања Лука и колеге Еве Рас послали су петицију којом траже од надлежних да помогну глумици. На друштвеној мрежи "Фејсбук" постоји група под називом "Правда за Еву Рас", са око 20. 000 чланова.

У ПИО Фонду кажу да је влада у јуну усвојила и у скупштинску процедуру упутила Предлог измена и допуна закона о пензијско инвалидском осигурању.

"Предвиђено је да се узме у обзир да до одређене границе примања корисника породичне пензије до одређеног лимита се не би обуставила продична пензија. Ради се о неких, како је то предвиђено законом, 50 посто најниже основице доприноса", рекао је Владан Станковић из ПИО фонда.

Док измене не стигну на дневни ред, важећи закон предвиђа да се породична пензија по аутоматизму укида у периоду у којем корисник има додатне приходе, за које послодавац уплаћује допринос.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара