Почела школска година

За око 900.000 ученика основних и средњих школа почела нова школска година. После данашњег штрајка, чланови Уније синдиката од сутра нормално раде. Школска година није доведена у питање, рекао министар Жарко Обрадовић.

У Србији почeла нова школска година, за око 900.000 ученика основних и средњих школа, међу којима је ове године уписано и око 80.000 ђака првака.

И на Косову и Метохији, где се настава обавља по плану и програму Министарства просвете Србије почела је на време. У школске клупе село је око 1.600 ђака првака.

Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, као и претходне године, обезбедило је бесплатан школски прибор за 1.200 ученика првог разреда основних школа у тим општинама на југу Србије, у вредности око 3,7 милиона динара.

За ученике првог и другог разреда основних школа Министарство просвете обезбедило је бесплатне уџбенике, док Градска управа у Београду обезбеђује и бесплатне књиге за ђаке петог разреда.

Доносиоцима бројних међународних медаља, ученицима Математичке гимназије у Београду, Министарство науке набавило је комплете за извођење експеримената из електронике, нуклеарне физике и механике.

Министар за науку Божидар Ђелић рекао је да су ученици те школе захваљујући успесима на бројним такмичењима показали да Србија може бити у самом светском врху када је у питању наука.

Од ове школске године, програмом инклузије, у редовну наставу биће укључена и деца са тешкоћама у развоју.

Министар Жарко Обрадовић каже да је у просеку по пет наставника из школе прошло обуку за рад са децом са тешкоћама у развоју и да је циљ министарства да се смањи број деце у специјалним школама.

Обрадовић је рекао и да ће до средине овог месеца бити познато да ли и у коликој мери има технолошких вишкова у школама у Србији. После усвајања закона о образовању на јесен, знаће се и да ли постоје шансе да се један број запослених, који ће остати без посла, из једног нивоа образовања упосли у други ниво.

Према календару рада за нови школску годину, први распуст ђаци ће имати 4. и 5. новембра, а прво полугодиште завршава се 30. децембра. Зимски распуст траје до 17. јануара, док ће пролећни распуст трајати од 22. априла до 4. маја.

Друго полугодиште први ће завршити матуранти гимназија, 20. маја, а седам дана касније и осмаци и матуранти стручних школа.

За остале основце распуст почиње 10. јуна, а за средњошколце 17. јуна.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара