Трансплантација као спас

Претходних дана на ВМА, Клиничком центру и Дечјој клиници у Тиршовој урађено је шест трансплантација, чиме је спасено шест живота. Пошто расте број кадаверичних трансплантација, најављују се и нови програми, припремајући се за пресађивање панкреаса, дебелог црева, али и срца.

У Србији је у претходних седам дана спасено шест живота. На Војномедицинској академији урађене су две трансплантације јетре, у Клиничком центру пресађена су три бубрега, а један бубрег је добио пацијент Дечје клинике у Тиршовој.

Урађене су и три трансплантације рожњаче, а ткива су, о трошку Републичког завода за здравствено осигурање, увезена из Италије.

Хасим Цамовић из Ниша оболео је од цирозе јетре због аутоимуне болести. Седам дана после трансплантације под будним је оком лекара и сестара, и опоравља се.

"Јетру сам чекао две године, једном сам био у мају позван, с обзиром на то да је дошла госпођа која је била у критичнијем стању, њој су јетру дали, ја сам остао за касније на чекању. Сада су ме позвали, мало сам био изненађен. Супер се осећам, мислим да ће опоравак ићи добро", каже Хасим Цамовић из Ниша.

И код 44-орогодишњег С.Д. запосленог у рудницима Колубаре, који је нову јетру добио у ноћи између четвртка и петка, постоперативни ток је задовољавајући, кажу лекари. То је дванаеста трансплантација јетре на ВМА. Само у овој години урађено их је пет.

"У току прве половине године имамо значајан напредак у добијању, пристанку родбине за узимање органа од преминуле особе, односно особе код које је дијагностикована мождана смрт, тако да је практично у ових седам месеци урађено више трансплантација него претходних пет година", наводи Дарко Мирковић, шеф Трансплантационог тима ВМА.

"Показали смо да је наш народ врло хуман, да и ми можемо имати број донора који је потпуно компарабилан са многим европским земљама", наводи др Мирјана Лаушевић, координатор за трансплантацију КЦС-а.

"Целокупна процедура захтева брзо реаговање и стручног тима, а уједно пацијенти који су на листи чекања морају бити подређени том тренутку, који је непланиран, изненадан, и већ за неколико часова он мора доћи у установу која га позове и где се треба приступити трансплантацији органа",  истиче Дарко Мирковић.

Пошто у Србији расте број кадаверичних трансплантација, из Клиничког центра Србије и са ВМА најављују и нове програме, интензивно се припремају за пресађивање панкреаса, дебелог црева, али и срца.

"И ко може, ко има здраве органе, они и тако тако, иду што кажу, па би требало да се подаре онима којима су неопходни", каже пацијент Хасим Цамовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво