Залихе чувају цене лекова

Групацијa домаћих произвођача лекова поручујe да су се стекли услови да поскупе лекови. Из Апотека "Београд" кажу да они неће мењати цене медикамената који се издају без рецепта, све док имају залихе.

Из Групације домаћих произвођача лекова поручују да су се стекли услови да поскупе лекови, да дневно губе 40 хиљада евра, и да се цене нису мењале од априла. Из Апотека "Београд" поручују да, чак и произвођачи подигну цене, они неће мењати цене оних лекова који се издају без рецепта, све док имају залихе.

У београдским државним и приватним апотекама нема гужве, а рафови, за сада, нису празни. Ипак, појединих лекова нема, али има одговарајућих замена. Слично је и у осталим градовима.

Јасмина Буквић из апотеке "Таково" у оквиру Апотеке "Београд" каже да није приметила да грађани купују већу количину лекова.

"Ово је крај где углавном живе пензионери који немају довољан буџет да би правили неке залихе", рекла је Буквићева.

Александра Димитријевић-Салом из Савеза приватних апотекара из Београда каже да су тренутно дефицитарни неки страни лекови.

Димитријевић-Салом очекујемo да тих лекова надаље буде, мада, како каже, увозници лекова имају своје калкулације.

У Групацији коју чини 15 највећих домаћих произвођача лекова, кажу да су се на основу просечне цене медикамената у три референтне земље у окружењу, и на основу курса евра, стекли услови за поскупљење.

Групација подсећа да су цене последњи пут мењале крајем априла, када је курс био 99,65 динара за евро. Иначе, произвођачи имају право да слободно формирају цене лекова који нису на позитивној листи.

Председник Групације произвођача лекова Привредне коморе Србије др Драгомир Марисављевић каже да је Влади Србије још 30. јуна упућен захтев за усклађивање курса динара према евру или хрватској куни, али још увек нису добили никакав одговор да ли је захтев прихваћен.

У наредна три месеца, Београђани могу да буду мирни, бар када је реч о снабдевености Апотека "Београд".

Као велики купци, имали су привилегију да на време сазнају којих ће медикамената бити мање на тржишту, па су сопствeнa средства уложили у набавку и направили залихе.

Директорка Апотека "Београд" магистар Оливера Гордић каже да цена није једини разлог зашто лекова неће бити у континуитету.

"'Југоремедија', уводи нове стандарде, 'Галеника' преводи производњу у неке друге погоне, код 'Хемофарма' немамо јасан одговор зашто неких лекова недостаје, у 'Срболеку' штрајкују. Имамо нитроглицерина за три месеца, тако да се надамо да ће тај штрајк бити завршен", рекла је Гордићева.

Директорка Апотеке "Београд" каже да великих проблема неће бити, јер увек има паралела, односно замена за лек.

У саопштењу 'Штада групе', власника вршачке фабрике 'Хемофарм', које преносе поједини медији, пише да су због пада продаје приморани да ограниче продају лекова у Србији, да би смањили даље губитке.

У 'Велефарму', највећој веледрогерији у Србији, кажу да за сада немају најаву поскупљења или несташице, али да су произвођачи уздржани у испоруци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара