Природа узвраћа ударац

Последице вишедеценијског лошег односа према природи, осећају се у целом свету. Нагле промене температуре у току дана, кише, град, поплаве, клизишта, погађају све крајеве света. И Србија у региону погођеном лошим климатским условима.

Поплаве у Азији, у Русији пожари. Нагле промене температуре у току дана, кише, град, поплаве, клизишта, погађају све крајеве света.

И Србија је у региону погођеном лошим климатским условима. "Прелиминарне процене показују да ћемо имати лета која, као ове и прошле године, имају кратке периоде са врло високим температурама и периоде са јако великим количинама падавина", рекла је Данијела Божанић из Министарства за заштиту животне средине.

Према њеним речима, код нас се, на зиму, очекује већа количина снега, али у кратком временском периоду.

"Просечно, долази до смањења количине вода, односно падавина, али када се гледа за целу годину. У краћим периодима, негде су веће количине падавина, а самим тим, долази до поплава и ерозије земљишта", навела је Божанић.

Вишедеценијски лош однос према природи осећа се у целом свету.

"Ови догађаји су већ забележени, само што се не дешавају исте године у истом региону. Догађају се наизменично у неким регионима, као што је ове зиме у Западној Европи била јака зима, у последњих неколико деценија најјача. Тако су сад врућине у Источној Европи, што значи да природа компензује та догађања", објашњава метеоролог Недељко Тодоровић.

На многе већ познате природне непогоде надовезао се један несвакидашњи случај. На северозападу Гренланда, огроман комад леда, величине 260 квадратних километара, одвојио се од глечера.

Иако се не зна да ли је санта леда, која је велика готово као Београд и 20 метара виша од пословног центра "Ушће" на Новом Београду, узроковано глобалним загревањем, јавност страхује да ће стати на пут бродовима.

"Ово велико одвајање глечера на Арктику не би требало да има неке посебне последице, на светском нивоу, јер отапање таквог леда трајало би деценијама", рекао је Тодоровић.

Глечери Гренланда једни су од највећих резервоара слатке воде на северној хемисфери.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се