Сам свој пензионер

Са порастом броја радника који су остали без посла, све је више оних који користе законску могућност сопствених уплата у пензијски фонд. Од августа важе нове, за седам одсто више основице за уплату стажа. Најнижа месечна уплата доприноса је 3.656 динара.

Право да сопственим уплатама у пензијски фонд једног дана себи обезбеде државну пензију имају сви који нису у радном односу. Са порастом броја радника који су остали без посла, све је више оних који користе ту законску могућност. Од овог месеца важе нове, за седам одсто више основице за уплату стажа: најнижа месечна уплата доприноса сада је 3.656 динара.

Међу онима који сами себи уплаћују доприносе је и Милијана Јовановић. После 28 година стажа стеченог за шиваћом машином у "Клузу" и "Беку", остала је без посла.

Последњих пет година продавала је сладолед, а од зарађеног је, ван сезоне, сама уплаћивала стаж. Према њеној рачуници, сада би могла у пензију. Милијана каже да је прикупила 34 године и шест дана стажа.

Свим женама које имају близу 35 година стажа додатно се жури, јер ће по новом закону који је у скупштинској процедури, од идуће године, морати да имају четири месеца стажа више.

Више од 30 хиљада грађана у Србији самостално уплаћује доприносе. Уз Београд, по броју таквих осигураника предњачи и Крагујевац.

"Највише уплаћују људи који су остали без посла и којима је потребан стаж за одлазак у пензију. Такође, уплаћују и деца, односно родитељи за своју децу, јер после навршених 15 година имају право да им плаћају тај стаж", каже Светлана Дробац, референт контроле доприноса у Београду.

Постоји 13 основица за уплату стажа, које пензијски фонд свака три месеца усклађује са растом плата.

Више од трећине осигураника уплаћује најнижи допринос, који је сада 3.656 динара, а највиши је 52.000 динара. Они који доплаћују неколико година стажа, а раније су имали солидну плату, требало би да буду посебно опрезни приликом уплата.

"Оно на шта им ми указујемо као фонд пензијског и инвалидског осигурања јесте да та основица на коју ће уплаћивати допринос буде приближна оној плати коју су имали док су радили да им то не би умањило пензију", каже Весна Вићентијевић из Фонда ПИО.

Зато је понекад боље и да не уплаћују, већ, ако је близу, сачекају старосну границу за пензионисање.

Ако вам послодавац код кога сте радили није плаћао доприносе, а ви желите да тај део стажа регулишете из свог џепа, моћи ћете то да урадите тек када предате захтев за пензионисање, и ма колико година таквог стажа имали, моћи ћете да уплатите само онолико колико вам недостаје за стицање права на пензију.

У том случају, плаћате искључиво по најнижој основици.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се