Све више посла за логопеде

Градска власт обезбедила свим београдским вртићима логопеде који ће почети са радом од септембра. Поремећаје у говору имају између 20 и 40 одсто деце тог узраста, уколико се проблеми на време не уоче, деца могу имати озбиљне последице, упозоравају стручњаци.

Према проценама стручњака између 20 и 40 одсто деце предшколског узраста има поремећаје у говору. Због тога је градска власт у Београду обезбедила да, од септембра, у свим вртићима, раде логопеди.

Уколико се говорни проблеми не уоче на време, стручњаци упозоравају да деца касније могу имати озбиљне последице.

Да је битно да родитељи реагују на време потврђује Дијана Радуљ, мајка дечака Луке који од друге године има проблем са неправилним изговарањем слова.

Дијана Радуљ каже да су код логопеда дошли самоиницијативно када су приметили да дечак неправилно прича и додаје да примећује напредак после само два месеца.

Стручњаци упозоравају да је за излечење веома важно да се родитељи, уколико примете да њихово дете има проблем у говору, што пре јаве лекару. Обично већ од друге године.

Завод за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију Драган Чаушевац рекао је да су родитељи свесни и уочавају проблем код деце, али је према њеним речима, друго питање да ли се они јаве да се тај проблем отклони.

"Заводу се годишње јави имеђу 600 и 700 деце који имају неки поремећај у изговору гласова", рекао је Чаушевац.

Нелечење оставља озбиљне последице

Осим што се касније могу јавити озбиљни проблеми у говору, читању и писању, нелечење говорних поремећаја оставља и психолошке последице.

Логопед Милица Тадић рекла је да када је говорни поремећај упадљив код деце, онда се она осећају несигурно, повлаче се из групе вршњака, а дешава се да постану и агресивни у зависности од тога какав је њихов темперамент.

Логопеди ће са децом у београдским вртићима радити појединачно и групно два до три пута недељно. Неки су међутим и до сада имали успешне говорне радионице и то кроз игру.

Васпитачица Милица Тодоровић истакла је да је свако дете имало одређену игру која је помагала у изговору критичног гласа, а игре су направљене тако да их могу користити деца свих узраста од млађег до предшколца, од три до седам година.

Лечење говорних поремећаја траје од неколико месеци до неколико година. Логопеди упозоравају да је борба за правилан говор посебно важна, јер детету то може да буде не само препрека у комуникацији, већ и у раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво