Мање захтева за азил

Десет пута мањи број грађана Србије тражи азил у ЕУ у односу на почетак године. Због великог броја "лажних азиланата", одобри се само један одсто захтева. Жеља за бољим животом главни разлог за азил.

У односу на почетак године, када је месечно више од хиљаду грађана Србије, углавном са југа, тражило азил у земљама Европске уније, тај број данас је десетоструко мањи. Одобри се само један одсто захтева за азил. Они чији захтев није одобрен морају се вратити кући.

Шведска са својим либералним законима о миграцији и добрим животним стандардом била је најчешћа дестинација азиланата.

У Миграционом одељењу у Стокхолму тврде да је након снажне кампање број захтева за азил значајно смањен и да се велики број оних којима је захтев одбијен вратио у Србију.

Политички разлози које су наводили тражећи азил нису били истинити.

"Очигледно, људи желе да живе боље, и азил траже, мање - више због економских разлога. Политички разлози које помињу су дискутабилни, и углавном тврде да су дискриминисани, да немају посао и помињу друге социјалне разлоге", каже Пер Лиља из Миграционог одељења у Стокхолму.

Министар Дачић тврди да су постојале групе које су варале грађане наплаћујући им савете о азилу које је немогуће добити.

"Ми смо успели да у координацији са белгијском владом и шведском владом и људима који су тамо задужени за питање миграција и азила, јасно ставимо до знања свима да им неће бити омогућено да добију "лажни азил", јер за тако нешто нема никаквих разлога", рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Дачић тврди да до сада није било других негативних последица после визне либерализације, као и да је број кривичних дела у Европској унији, чији су починиоци наши грађани, од децембра, значајно смањен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво