Могуће решење за избегле

Београд и Загреб припремају међународну донаторску конференцију за стамбено збрињавање српских избеглица из Хрватске, изјавио за РТС Милорад Пуповац. Могући донатори САД, Европска комисија и УНХЦР.

Донаторска конференција могла би да буде решење и за оне који желе да свој дом поново заснују у Хрватској, али и оне који би да остану у Србији. Мирјана и Зоран Пожар из Хрватске су пребегли 1995. године. Они свој живот виде у Србији.

"Лично сам за останак овде, да нам се нешто омогући, по повољним условима, као што је стан на откуп. За то смо пре него да се тамо вратимо, где је пустош, јер у селу нема ни пет породица", рекла је Мирјана Пожар.

У Србији је данас 86.000 избеглица, од тога 60.000 Срба из Хрватске. Чак 42.000 њих у Хрватској је изгубило своја станарска права. После две деценије од сукоба на простору СФРЈ, постоји политичка воља за решавање тог дугогодишњег проблема.

Београд и Загреб припремају међународну донаторску конференцију за решавање стамбеног питања српских избеглица из Хрватске, изјавио за РТС лидер хрватских Срба Милорад Пуповац.

Требало би да се донаторска конференција одржи до краја ове или почетком следеће године, у Београду.

Пуповац каже да хрватска влада ради на томе, како би се са међународним организацијама и Владом Србије дошло до решења.

"Међународна заједница жели да помогне обема државама и оно што је јако важно јесте да се не губи време и не пропушта прилика, јер у нашу регију, наше земље, новац и донације те врсте одавно су престали пристизати", истиче Пуповац.

Хрватска то питање мора да реши и зато што би оно могло да буде једна од препрека на путу ка ЕУ. Србија подржава идеју донаторске конференције.

"Ми ћемо инсистирати да се отвори нови рок на подручјима ван посебне државне бриге за људе који желе да се врате, да се отвори могућност откупа таквих стамбених јединица, што до сада није био случај, да то буде под истим условима као што је било за остале хрватске држављане и у погледу висине и дужине откупа и потребне документације", рекао је директор Комесаријата за избеглице Србије Владимир Цуцић.

Директор Комесаријата за избеглице каже да ће се инсистирати да се нађе правично и прихватљиво решење за оне људе који не желе да се врате и сматрају да треба да буду интегрисани у Србији.

И Европска унија, која је, од 2004. године, за решавање проблема избеглица у Србији обезбедила 56 милиона евра, подржава иницијативу.

"Иницијативе за помоћ избеглицама за решавање њиховог проблема увек су добродошле. Европска унија помаже на овом плану још од 2004. године", рекао је Адријано Мартинс, заменик шефа делегације Европске комисије у Србији.

Могући донатори, осим Европске комисије, јесу и Сједињене Америчке Државе и УНХЦР.

Сарајевска декларација из 2005. године обавезује Хрватску, БиХ, Црну Гору и Србију да заједнички раде на повратку или интеграцији, тј. затварању колективних центара. До сада се у Хрватску, међутим, вратило само 18 одсто избеглих.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво