Оснивање Управе за биомедицину

Управа за биомедицину радиће на координацији свих установа које се баве трансплантацијом и на тај начин решити проблеме у тој области. Први пут уведено донирање полних ћелија, али само у посебним случајевима и под посебним условима.

Законима о трансфузији, трансплантацији и биомедицински потпомогнутој оплодњи предвиђено је оснивање Управе за биомедицину. Годину дана после усвајања закона у републичком парламенту, приводи се крају и процедура оснивања Управе.

Директорка Управе за биомедицину Даница Михаиловић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да ће Управа обављати административне послове и да ће имати одговорност, јер ће морати да обезбеди имплементацију закона и обезбеди транспарентност и безбедност система.

Као приоритете рада Управе, Михаиловићева наводи координацију рада свих установа, које ће добити у будућности сагласност за рад, као и координацију размене органа између установа које се баве трансплатацијом.

Коментаришући Јединствени регистар прималаца и давалаца органа, Михаиловићева је истакла да је он у фази израде и да ће се израдити на основу регистара појединачних установа.

Такође, у припреми Управе је и јединствена листа чекања за органе, док листу чекања за бубреге прави Институт за трансфузију крви.

"У области трансплатације, главни проблем представља недостатак органа. Ми морамо да имамо такве механизме и акције који ће обезбедити брзо већи број донора", изјавила је директорка Управе за биомедицину.

Михаиловићева сматра да недостатак донора није узрок тог проблема, већ да је неопходно оспособити тимове и координаторе за комуникацију у вези трансплатације.

Посебни услови за донирање полних ћелија

Закон предвиђа и да Србија, први пут, добије банку донираних полних ћелија - јајних ћелија и сперме и предвиђа могућност вештачке оплодње донираним ћелијама.

"Закон је дефинисао да се само изузетно могу донирати полне ћелије и то у два случаја: када супружници не могу да добију дете на било који други начин и да је исцрпљена и вантелесна оплодња као могућност и када је то у интересу здравља и заштите детета", објаснила је директорка Управе за биомедицину.

Управа ће водити Регистар донора полних ћелија који ће, према речима Данице Михаиловић, бити под заштитом, јер ти подаци повлаче и законске последице, и за породицу, и за дете, и за донора.

Према процени Михаиловићеве, Управа ће се у потпуности конституисати и преузети све своје надлежности, у наредних годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво