Чекајући "Шангајску листу"

Да ли се Универзитет у Београду нашао међу првих 500 на престижној "Шангајској листи" најбољих факултета у свету знаће се за три месеца. У међувремену, Универзитет у Београду продубљује сарадњу са другим универзитетима у САД, Кини, Великој Британији, Израелу, Француској, Италији.

Да би се један универзитет нашао на престижној "Шангајској листи" требало би да, између осталог, његови предавачи имају одговарајући број радова објављених у међународним часописима, да су нобеловци, а није без утицаја ни међународна универзитетска сарадња.

Да ли се наш најстарији, Универзитет у Београду нашао међу првих петсто на овој листи, знаће се у октобру.

Универзитет у Београду има уговоре са неколико кинеских универзитета из области бизниса, економије, права, технике, али пре свега из филологије.

На том послу су заједно наш и Универзитет из Пекинга за комуникације и мултимедије и Институт Конфучије.

Један број студената пекиншког универзитета већ је у Београду, док су наши студенти на једномесечној стручној пракси у Кини.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић додаје и да постоји и програм сарадње са Берклијем.

"Беркли је центар за енергетику у целој Америци, пре свега нуклеарној енергетици и то је нешто што је постало врло значајно у свету. Код нас на жалост постоји закон о забрани нуклеарне енергије из неких разлога и то је било пре десетак година", каже Ковачевић.

Према речима ректора Универзитета у Београду, поново ће бити покренут програм нуклеарне енергетике, што ће бити заједнички пројекат Берклија, Београда и Новог Сада.

У плану су заједнички курсеви са Харвардом о производњи робних марки и изласку на глобално тржиште, а са Оксфордом и Универзитетом из Тел Авива о примени универзитетских истраживања на тржишту.

Са италијанском Ла Сапиенцом сарађује се већ пет година и програм је проширен и на архитектуру. Са Сорбоном се ради на превентивној конзервацији. Филолошки факултет сарађује и са Версајем и Њу Орлеаном, као и са Нансијем.

Са Универзитетом у Новом Пазару отворена су два програма: из пољопривреде и турског језика и књижевности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се