Смањена производња млека

Због све тежег положаја земљорадника, производња млека се смањује. Криза ће, кажу у млекарама, обуставити и извоз млека, а у аграрном буџету новца је све мање за премије за млеко.

Питање је дана када ће поскупети млеко. Због све тежег положаја земљорадника, производња се смањује, и то у време када би требало да га буде највише.

Криза ће, кажу у млекарама, обуставити и извоз млека. Из године у годину, у аграрном буџету све је мање новца за премије за млеко, а регистрована домаћинства, на годишњем нивоу, добијају тек нешто више од 10.000 динара по крави.

Све је мање оних који се баве производњом млека. У шталама је око 600.000 крава и јуница, а само пре десетак година било их је 20 одсто више. Један од разлога што сељаци дижу руке од производње, јесте, како кажу, недопустиво ниска откупна цена од 18 до 26 динара за литар.

"За литар млека можемо да купимо све мање сунцекротове сачме, горива, да платимо све мање киловата струје, па производња млека, бар код нас у селу, долази у питање", рекао је Мирослав Арсић из Рабровца код Младеновца.

У последње време Министарство пољопривреде смањило је издвајање за премије за млеко са 3,5 милијарде на само 600 милиона динара.

"Оно што највише боли пољопривредног произвођача у Србији је то што су субвенције које се односе на литру произведеног сировог млека, јединицу површине обрадиве земље, на уматичена производна грла, далеко ниже него у земљама у окружењу", навео је Немања Гајевић из млекаре "Границе" у Младеновацу.

"Имлеку" смањена испорука

Фармери, који испоручују млеко београдском "Имлеку", смањили су дневне испоруке за четвртину у односу на исти период прошле године. Узрок је, како кажу, неодговарајућа аграрна политика и неповољни временски услови.

"Ми смо принуђени да подигнемо откупну цену коју плаћамо фармерима на 28,5 динара за литар. То је повећање за девет одсто, зато ћемо подићи и цену готових производа на полици за пет одсто", рекао је директор "Имлека" Слободан Петровић.

Повећање откупне цене млека и нове више цене у продавницама, најављују и друге млекаре. Поскупљење се очекује почетком августа. Трговци верују да ће то додатно утицати на смањење потрошње млека.

Прошле године та потрошња била је по становнику испод 60 литара, пре 20 година годишње смо пили 120 литара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво