Рафинерија раздора у Смедереву

Коалиција за боље Смедерево организовала мирни протест против изградње рафинерије у том граду. Одлуком Скупштине града Смедерево за 8. август, заказан референдум на коме ће се грађани изјаснити да ли су за изградњу постројења.

Одлуком Скупштине града Смедерева за 8. август заказан је референдум на коме ће се грађани тог града изјаснити да ли су за изградњу рафинерије, за прераду сирове нафте. Коалиција за боље Смедерево, организовала је мирне демонстрације против изградње тог постројења.

Стотинак грађана окупило се у парку поред зграде градске управе исказујући свој протест, због одлуке власти да се земљиште од 113 хектара уступи за будуће постројење за прераду нафте.

Грађани кажу да им је доста загађења ваздуха које имају од постројења Панчевачке рафинерије и компаније "У.С.Стил", али нису против инвестиција, које би донеле чисту технологију.

Владајућа коалиција, због неслагања око идеје за будућу рафинерију, практично се распала, а све досадашње одржане седнице градске скупштине увек су почињале и завршавале се причом око рафинерије.

У исто време када се одржавао протесни скуп у сали градске Скупштине, требало је да се одржи и ванредна седница, на којој су биле само две тачке дневног реда.

Скупштинску седницу иницирали су исти одборници који су организовали мирни протест. На седници је требало да се донесе одлука о стављању ван снаге уговора о регулисању међусобних права и обавеза у вези изградње рафинерије и предлог закључка у вези са плаћањем накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење у непољопривредне сврхе.

Од 70 одборника, позиву за седницу, одазвало се само 26 одборника, па Скупштина није могла пуноправно да одлучује.

Инвестиција за будућу рафинерију коју би требало да гради компанија "Комико оил"  са седиштем у Холандији, вредна је 250 милиона долара и деректно би запошљавала 700, а индиректно више од 3.000 људи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара