Конвенција o касетнoj муницији

Више од 100 држава потписало Конвенцију о касетној муницији која забрањује производњу, употребу, складиштење и пренос касетне муниције. Конвенцију ратификовало 37 држава. Србија није међу њима.

Од августа ступа на снагу Конвенција о касетној муницији која забрањује производњу, употребу, складиштење и пренос касетне муниције. Конвенцију је потписало више од 100 држава, а 37 ратификовало. Србија није међу њима.

У Србији, 17 милиона квадратних метара, у 16 општина, који нису очишћени од касетних бомби, потенцијална су опасност.

За време НАТО бомбардовања, на Србију је бачено више од 1.000 касетних бомби, са око 350.000 пројектила.

Од њих је, за три месеца, погинуло 23, а повређено 58 цивила. После бомбардовања, од касетних бомби страдало је шест, а рањено 12 људи.

Један од рањених је Данијел Ивић. Имао је 11 година када је у Косовској Витини, два месеца после бомбардовања, налетео на касетну бомбу.

"Изгубио сам обе ногем, вид на десном оку и делимично ми је ослабљен вид на левом оку. Лобирам да се ово оружје забрани и промовишем Конвенцију", рекао је Данијел Ивић.

Ивић је истакао да је ова конвенција постојала 1999. године, данас не би ни били овде. "Позивам Владу Србије да потпише овај споразум и тиме спречи нове жртве", навео је Илић.

Многе жртве касетне муниције из Србије боре се за њену забрану. "Само уништавање јесте скупо, али није ни технички неизводљиво нити проблематично. Имамо и знање и људе да то ефикасно и стручно онеспособе", рекао је мајор у пензији Душан Вукојевић.

Конвенцију за забрану касетне мунуције потписало је 107 земаља, међу њима 18 чланица НАТО-а и 20 чланица Европске уније. Пре две недеље, Европски парламент донео је резолуцију којом се од свих чланица Уније тражи да потпишу Конвенцију.

"Потписивање конвенције носи обавезе у погледу уништавања залиха у року од осам година, у погледу чишћења загађених територија у року од десет година", рекла је Јелена Вићентић из Организације "Подршка, права, приступ Србија".

Вићентић је истакла да држава потписница овим споразумом по први пут у историји Међухуманитарног права, када је у питању један документ о разоружању, даје државама и обавезу адекватног збрињавања преживелих жртава.

Иако је апел за забрану упућен и из Београда, 2007. године, са Међународне конференције земаља жртава касетне муниције, Србија није парафирала Конвенцију.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара