Кривична пријава против ученика

Тужилаштву у Сремској Митровици поднета кривична пријава против средњошколца који је на часу напао професорку. Просветна инспекција закључила да треба покренути поступак и против професорке и против ученика.

Недељу дана од инцидента на часу хемије у Техничкој школи "Никола Тесла" у Сремској Митровици Полицијска управа у том граду поднела је тужилаштву кривичну пријаву против малолетника М.О. Судији за малолетнике упућен је захтев за покретање поступка. 

Заседало је и Наставничко веће школе које је, по наредби Покрајинског секретаријата за образовање, покренуло дисциплински поступак против ученика, због шамарања и пљувања, али и против професорке.

Инспекцијска комисија Покрајинског секретаријата за образовање је, на основу инспекцијског налаза, констатовала да је професорка хемије у средњој стручној школи "Никола Тесла" у Сремској Митровици Марија Мошић прва ударила ученика, а да јој је он узвратио ударцима и недоличним понашањем.

Покрајински секретар Золтан Јегеш апеловао је данас на директоре, психолошко-педагошке службе у школама, просветне раднике, ученике и родитеље да заједнички и превентивно делују на сузбијање било каквог насиља у школама.

Секретаријат је је навео да се проблем насиља у школама не може посматрати изловано од опште ситуције у друштву, додајући да смо сведоци "свеопште ескалације насиља на свим нивоима које се преноси на школе".

Овом инциденту је претходио низ пропуста, почевши од недовољног стручно-педагошког надзора, односно указивања на проблем великог броја слабих оцена из хемије, па до одсуства превентивног деловања у којем нужно треба да учествују и школа и ученици и родитељи, пише у саопштењу.

Инцидент поделио јавност

Обрачун у учионици Техничке школе, поделио је јавност у Сремској Митровици, посебно младе. РТС сазнаје да је снимак инцидента на сајт "Ју тјуб" поставио ученик револтиран због начина на који се решавају проблеми у школи.

Од укупно 860 ученика тзв. "мушке школе", 90 одсто су дечаци, кажу у управи. Проблеми су се до сада решавали у ходу, али инцидент као овај у одељењу које је крај године дочекало са 50 јединица није забележен. Зато је заменица републичког заштитника грађана, након посете школи препоручила да се оформи тим за борбу против насиља.

"Деца су данас другачија, много слободнија и према одраслима и међу собом, кад дођу у школу позиционирају се ко ће бити главни, зато је добро да постоји протокол о заштити деце, потребно се стално радити са њима", рекла је Тамара Лучић-Орландић, заменица заштитника грађана.

Процедура у школи каснила је најпре због ћутања професорке која је, како незванично сазнајемо, због шока и срамоте, тек дан касније позвала директора и у телефонском разговору му саопштила да је ударила ученика.

Професорка Марија Мошић данас је присуствовала седницама одељенског и наставничког већа које су биле затворене за јавност. Узнемирена због скандала у последњој радној недељи после 40 година рада и болног растанка са ђацима није желела да коментарише за медије.

Недовољна сарадња са родитељима

Отац малолетног ученика рекао је у телефонском разговору да му је син доживео трауму и да још не зна како ће даље поступити, а у Савезу учитеља Србије управо и указују на проблем недовољне сарадње са родитељима.

"Родитељи нису у данашње време спремни да чују да њихово дете није онакво, каквим га замишљају, или какво је евентуално код куће. Често деца код куће показују једну врсту понашања, а у школи другу", рекла је Наташа Николић-Гајић из Савеза учитеља Србије.

И док се у школи утврђују чињенице, окружни јавни тужилац, Ратко Галетић потврдио је за РТС  да је против ученика, судији за малолетнике, упутио захтев за покретање кривичног поступка, а наставак процедуре најавио је и директор.

Истраживање Форума београдских основних школа показује да се сукоби у учионици чешће дешавају пред крај године.  86 одсто анкетираних наставника у основној школи доживело је вербално и психичко насиље. Свега осам одсто је признало физичко малтретирање, наводи се у истраживању.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво