недеља, 28.09.2025, 14:00 -> 14:00
Извор: РТС
Време је за бербу грожђа – Александар Винчић открива да ли су екстремне температуре утицале на овогодишњи род
Почела је јесен, а са њом полако и берба грожђа. Берба раних сорти почела је раније, док је за неке сорте потребно још мало сачекати. Какав је овогодишњи род, колико ли су суша и екстремне температуре утицале на квалитет грожђа, али и о пореклу сорте грашац – за РТС је говорио винар и виноградар Александар Винчић.
Винар и виноградар Александар Винчић, чија је винарија стекла међународну препознатљивост захваљујући вину "грашац", рекао је за РТС да је година добра, а да је род одличан, упркос томе што су се многи жалили да је суша направила проблеме.
"Ми смо фабрика под ведрим небом. Ми зависимо од доста фактора на које не можемо да утичемо. Самим тим, ако је грожђе добро, имамо шансу да направимо добра и врхунска вина", навео је Винчић.
Говорећи о овогодишњем роду, Винчић је рекао да је значајно бољи у односу на прошлу и претпрошлу годину, али да година није завршена и да је за неке сорте потребно још мало времена.
Када је реч о сорти грашац за коју постоје спорења одакле је пореклом, Александар Винчић да су трагајући кроз историјат дошли до чињеница које дају за право да кажу да грашац потиче са Фрушке горе.
"Имамо најстарији писани документ. Прокопије Болић, архимандрит манастира Раковац, у својој књизи Совершен виноделац, 1850. издање у Будиму, говори управо о томе, о грашици белој, о грашцу који је доминантан на просторима Фрушке горе и један је од најбољих сорти. Он ту описује његове органолептичке особине, да је лист облика јавора, ситно изрецкан са стране, он каже јагоде, односно бобице, облика грашка са тачком на средини", истакао је Винчић.
Додао је да се у гимназији у Сремским Карловцима налази хербаријум који је стваран у 19. веку.
"Почетак његовог стварања је 1804. године. Извесни Андреј Волни, директор Карловачке гимназије у то време, тражио је од својих ученика када се враћају са распуста да доносе узорке листа и грозда. Он је то све уредно и педантно складиштио и ми сада имамо узорак грашца, лист и грозд из 1804. године и то је сигурно најстарији хербаријум грозда на свету", истакао је Винчић.
Коментари