Читај ми!

Потписан Меморандум о коришћењу нуклеарне енергије – почела јавна расправа, шта је следећи корак

Пет министарстава и 20 научно-академских институција и предузећа потписали су Меморандум о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије у Србији. Тиме се, поручује премијер Милош Вучевић, исправља грешка учињена 80-их година када је држава забранила изградњу нуклеарних електрана. Након потписивања меморандума, почела је и јавна расправа о мирнодопском коришћењу нуклеарне енергије.

На светски дан енергетске независности, предузет је нови корак ка развоју нуклеарне енергије. Након потписивања Меморандума и јавне расправе, следећи корак биће образовање и мотивисање стручњака из различитих области да се укључе у процес.

"Посматрајући из ове перспективе могућност уласка државе у нуклеарни програм који захтева значајне инвестиције, потребно је у потенцијални буџет укључити и изградњу истраживачког реактора који би служио као центар за практичну обуку кадрова и истраживање са једне стране, а са друге стране, за производњу радио-изотопа за дијагностику и терапију, која се користи у медицини. То би требало да буде будућа иницијатива министарстава надлежних за енергетику, просвету, науку и здравље", наводи Ковиљка Станковић из Српског нуклеарног друштва.

Министарство рударства и енергетике у јуну је расписало и тендер за израду прелиминарне техничке студије ради разматрања мирнодопске примене нуклеарне енергије. Рок за пријаву истиче за шест дана.

Улагање у област енергетике питање је и суверенитета и самосталности једне државе, поручује премијер Милош Вучевић.

"Процене говоре да ће 2050. године Србија трошити четири пута више електричне енергије него данас. Ако томе додамо да ће бити под великим знаком питања употреба фосилних извора, пре свега питање угља, и оно што нас чека на пољу Зелене агенде, обновљих извора енергије, чисте енергије јасан је закључак да би нуклеарна енергија могла бити конкретан и прави одговор на овај изазов", каже Милош Вучевић.

Србија је потписница Декларације о Зеленој агенди, усвојене 2020. године у Софији. Тиме се обавезала да ће до 2050. избацити угаљ из употребе.

У производњи електричне енергије, Србија се тренутно ослања на производњу струје из термоелектрана на угаљ, док се у Европи 26 одсто електричне енергије производи у нуклеарним електранама.

петак, 19. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару