И данас бесплатни превентивни прегледи, први пут физијатријски прегледи деце

Министарство здравља, услед великог интересовања грађана, данас наставља акцију бесплатних превентивних прегледа коју спроводи у циљу ране дијагностике и промоције превенције.

У периоду од 8 до 17 часова, у свим здравственим установама биће организовани физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста, којима ће бити прегледани кичма, стопала и целокупни локомоторни систем, саопштило је Министарство здравља.

Такође, у истом периоду, у некој од 200 здравствених установа, сви грађани, и они без здравственог осигурања, биће у прилици да без заказивања и упута, брзо и ефикасно провере крвну слику и измере крвни притисак, провере хормоне штитасте жлезде, обаве пулмолошки преглед (сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година биће обавезно урађен и рентген плућа) и ураде тумор маркере простате.

И овога пута, сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима, биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе већ у току наредне недеље.

Прошле недеље је 23.000 грађана обавило превентивне прегледе, а код њих 1.800 уочене су здравствене неправилности и послати су на даљу дијагностику и лечење, подсећа Министарство здравља.

Министарство здравља изражава захвалност свим грађанима који су протекле недеље обавили прегледе и позива све да исто учине и ове.

Нарочито апелују на родитеље деце предшколског и школског узраста, која услед недовољно физичке активности и увећања времена које проводе испред екрана мобилних телефона, све чешће имају проблеме локомотроног система, односно кичменог стуба.

Листу здравствених установа које учествују у акцији можете видети на сајту Министарства здравља.

четвртак, 13. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије