Читај ми!

Јурић за РТС: Свако шесто дете које оде од куће изманипулисано и сексуално злостављано

Међународни дан нестале деце посвећен је подизању свести о том проблему али и сећању на недавно Данку Илић и несталу децу широм света. Игор Јурић, председник Центра за несталу и злостављану децу, каже за РТС да је свако шесто дете које оде од куће изманипулисано и сексуално злостављано.

Према подацима МУП-а, 2023. године пријављена су 1.525 несатанка малолетних особа. Од тога 1.510 је успешно пронађено. За петнесторо деце у том тренутку још се није знало где се налазе, каже Игор Јурић, председник Центра за несталу и злостављану децу.

Како наглашава, ова, 2024. година је посебно значајна и посебно болна за цело друштво.

"Значајно је због тога што је покренут систем 'Пронађи ме' по први пут у Србији и региону. Са друге стране, нестанак девојчице Данке Илић који још није до краја разјашњен, јер њено тело није пронађено", наводи Јурић.

Сматра да је то додатна опомена и да мора много више да се ради на том проблему како би се такви догађаји спречили што је више могуће.

Јурић напомиње да је потребно формирати регистар несталих малолетних особа да би се знали који су разлози за тако велики број одлазака из свог окружења.

"То је један велики проблем. Такође, као породице, морамо више да знамо и да упознајемо своју децу. Често и када деца одлазе из својих окружења, када се врате, ми не разговарамо о разлозима њихових одлазака и не придајемо пажњу томе", упозорава Јурић.

Наглашава да без обзира што се деца углавно врате кући, свако шесто дете показује да је изманипулисано, да је отишло од куће и да је касније сексуално злостављано.

"Вршњачко насиље један од највећих друштвених проблема"

Говорећи о интернет соби Центра за несталу и злостављану децу, Јурић каже да се ту спроводе активности у вези са програмима о безбедности на интернету.

Што се тиче опште делатности Центра, Јурић наводи да долазе деца са проблемом у понашању и да су се базирали на превентивни рад у вези са вршњачким насиљем.

"Ту сада видимо генерално јако велики, можда и највећи проблем у друштву. И нама, након упућивања деце из центара за социјални рад, овде спроводимо посебне програме", закључује Јурић.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије