Читај ми!

Дечја игралишта између разоноде и повреде – ко је одговоран за контролу, а ко за незгоде

Рингишпили, тобогани и љуљашке су, уместо дечје разоноде, све чешће места где се деца повређују. Ђорђе Гавриловић из новосадског Института за заштиту на раду рекао је за РТС да је ниво новијих игралишта углавном задовољавајући, али старијих сеже од лошег ка катастрофалном. Власник једног београдског луна парка Александар Жупањевац поручује да је власник искључиво одговоран ако дође до несреће, као и да је покренута инцијатива за формирање комисије која ће контролисати њихов рад.

После инцидента у Куршумлији, у којем је тринаесторо деце повређено када се срушио рингишпил у луна парку, у јавности се још једном отворило питање колико су места забаве безбедна за најмлађе.

Александар Жупањевац, власник луна парка објаснио је за РТС да власници добијају атест од фирми које контролишу градилишта да су способни за рад, који важи годину дана, те да им потом локална самоуправа даје сагласност.

Формирање комисије

Жупањевац, међутим, указује на проблем што не постоји посебна иституција која ће се бавити безбедношћу луна паркова. 

"Покренули смо, после несреће у Куршумлији, са Владом и Градом Београдом иницијативу да се формира комисија која ће у року од два до три месеца направити план и инструкцију како ће се контролисати фирме и инжењери који ће давати дозволе за рад", најављује Жупањевац.

Жупањевац сматра да је за несрећу на рингишпилу у Крушумлији крив искључиво власник луна парка, као и да се незгоде у луна парковима углавном се дешавају у мањим местима, где је упитна њихова контрола.

"Безбедност старих игралишта између лоше и катастрофалне"

Ђорђе Гавриловић из новосадског Института за заштиту на раду рекао је да је безбедност дечјих игралишта недовољно добра, с обзиром на правилник о њиховој сигурности, који је уведен пре шест година.

"Ниво безбедности нових игралишта је задовољавајући, али не увек, а главни разлог је изостанак одржавања власника, редовних прегледа именованих тела, као и надзора од надлежних инспекција. Безбедност старих игралишта, која су постављена пре примена правилник, иде од лошег ка катастрофалном", указује Гавриловић.

Према његовим речима, за повреде настале на игралиштима одговоран је њихов власник, али је потребно подићи свест о безбедности код јавности, као и надлежних.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара