Читај ми!

Преминуо пензионисани генерал Ацо Томић

Пензионисани генерал и бивши начелник Управе безбедности Војске СРЈ Ацо Томић преминуо је у 76. години.

Ацо Томић је сахрањен у Горњем Милановцу, преносе београдски медији.

Рођен је 6. октобра 1948. године у селу Ручићи код Горњег Милановца. Завршио је Војну академију, смер артиљерија, 1971. године. Био је командир вода и батерије, а затим се дошколовао у Совјетском Савезу и прешао је Управу безбедности Прве армије, где је био обавештајни орган у аналитичком одељењу.

Почетком деведесетих, Томић је прекомандован у Команду одбране града Београда, као заменик начелника за безбедност.

Из Команде града Томић је, 1993. године, прешао у контраобавештајни одсек Управе безбедности Војске Југославије, а четири године касније премештен је у Приштину, на чело Контраобавештајне групе (КОГ).

Указом Слободана Милошевића 16. јуна 2000, Томић је именован за заменика начелника Управе безбедности док је на исти дан, годину дана касније, именован за начелника Контраобавештајне службе, указом Војислава Коштунице.

Смењен је указом Министарства одбране који је ступио на снагу 7. априла 2003, а већ следећег дана ухапшен је у оквиру акције "Сабља" и држан у притвору три и по месеца.

Његово име нашло се на оптужници од 44 имена за убиство премијера Зорана Ђинђића. Пошто је ухапшен по тој основи, држава му је касније исплатила одштету од шест милиона динара за претрпљен бол.

Томић је потом, поново, враћен у службу одлуком Врховног војног суда, јер приликом његовог пензионисања није испоштована процедура око примопредаје дужности.

Саслушаван је у оквиру проширене истраге у случају Младићевих јатака, а генерал Павковић тврдио је да се 2002. Томић виђао са Ратком Младићем.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара