Читај ми!

Како ће изгледати нова зграда Хитне помоћи - РТС обишао градилиште

За око две године Београд би коначно требало да добије нову зграду Хитне помоћи. Требало би да буде четири пута већа од садашње, која је изграђена пре шест деценија. Радови су у току, а екипа РТС-а обишла је градилиште.

И последњи зид зграде Хитне помоћи, у којој се налазила гаража, срушен је, а тешке машине дробе бетонске блокове и ситне арматуру. Пошто се уклони шут, почиње изградња блока А.

У том објекту ће се налазити гаража за 33 возила и радионица, а на други и трећи спрат из старе зграде ће се преселити кол центар са већим бројем лекара, центар за едукацију и администрација.

Тај објекат ће се простирати на 9.000 квадратних метара. Друга два објекта од 3.000 квадратних метара неће се рушити. После реконструкције, биће енергетски ефикасни, а на крову ће бити постављени и соларни панели. 

"У реконстуисаном блоку Б који ће бити искључиво у функцији здравствене оперативе, биће направљене собе где ће екипе чекати позиве за интервенцију, горњи спарт искључиво у функцији лекарских екипа. Педијатрија је у приземљу, поред ње амбуланта за одрасле, апотека и са супротне стране економат, просторија за одлагање инфективног отпада", каже Милан Неђић, начелник техничке службе Завода за ургентну медицину Београд.

Радови у три фазе, рок за завршетак 25 месеци

Планирано је да се доградња и реконструкција Завода за ургентну медицину изводи у три фазе, а радови треба да буду завршени за 25 месеци.

Због радова, посао је морао да се реорганизује, али на терену је исти број екипа Хитне помоћи као и пре почетка радова.

"Са Европском банком за обнову и развој имамо уговор, Секретаријат за инвестиције Града Београда спроводи тај поступак, имамо извођаче, надзор, у наредним данима крећу и радови, добићемо најсавременији здравствени објекат хитне помоћи који ће бити додатно повезан са ауто-путем, имаћемо и додатне капацитете у односу на оно што имамо данас", рекао је градски урбаниста Марко Стојчић.

После 10 година, идеја о изградњи нове зграде и модернизацији најважније медицинске установе, почела је да се остварује.

Услови за рад лекарских тимова биће бољи, а возила ће на терен излазити на четири излаза и даље путем који није намењен приватним возилима, иако га грађани, кад је гужва, често користе као пречицу. Чак и сада када је због радова затворен.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара