Читај ми!

Преминуо Михаило Црнобрња

Проф. др Михаило Црнобрња, бивши председник Европског покрета у Србији (ЕПУС) Михаило Црнобрња преминуо је у 78. години, саопштио је Европски покрет. Био је председник ЕПУС-а у периоду од 2015. до 2020. године.

Михаило Црнобрња је завршио Економски факултет у Београду и магистрирао економске науке на Универзитету Мериленд 1970. године.

Докторирао је, потом, на Економском факултету Универзитета у Београду 1976. године.

Предавао је на Факултету политичких наука у Београду од 1974. године на предмету Политичка економија савременог друштва.

У том периоду, Црнобрња је радио и као директор Центра за економска истраживања Удружене београдске банке од 1978. до 1984. године.

Био је министар у Влади Србије, као и директор Завода за друштвено-економско планирање од 1986. до 1989. године.

Црнобрња је у неколико наврата учествовао у делатностима које је требало да воде ка укључивању Југославије или Србије у Европску унију. 

Био је и амбасадор СФРЈ при Европској заједници у драматичном периоду од 1989. до 1992. године, све до распада земље.

Након распада СФРЈ отишао је у Канаду где је наставио наставничку каријеру као професор Универзитета McGill (Монтреал) и Carleton (Отава).

Црнобрња се 2001. године вратио у Београд када je био специјални саветник за европске интеграције у Министарству за економске везе са иностранством.

Проф. др Михаило Црнобрња је био професор емеритус и директор Центра за европске интеграције и јавну управу на факултету ФЕФА у Београду.

Од 2006. до 2009. био је директор Института ФЕФА, а од 2009. до 2012. декан факултета.

Припада генерацији којој је запало да у својим најактивнијим годинама учествује или сведочи распаду Југославије, о чему је написао и књигу Југословенска драма, која је преведена на енглески и на више других језика (француски, кинески, македонски), подсећа Европски покрет.

Био је аутор још четири стручне књиге, ко-аутор једне и приређивач четири зборника радова. Објавио је више од 250 есеја, чланака, расправа, приказа и рецензија у научним и стручним часописима на просторима бивше СФРЈ, Канади и САД.

Залагао се практично до последњег даха за европске идеје, дубоко верујући да је то најбољи начин да се унапреде и развијају српско друштво и држава, наводи ЕПУС.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара