Читај ми!

УНС, Струковни синдикат РТС и СИНОС: НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а

Удружење новинара Србије (УНС), Струковни синдикат Радио-телевизије Србије и Синдикат новинара Србије (СИНОС) поручили су, уочи обележавања 25 година од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, да је крајње време да за овај ратни злочин одговарају налогодавци и извршитељи.

У саопштењу се истиче да је НАТО починио ратни злочин и увео праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркос томе нико из НАТО структура није одговарао.

Подсећа се да се у извештају организације Амнести интернешенел (АИ) из 2000. године наводи се да су снаге НАТО-а починиле озбиљна кршења закона рата, што је довело до незаконитог убијања цивила, а међу истакнутим случајевима је и убиство 16 медијских радника РТС-а, које је квалификовано као ратни злочин.

Истиче се да је АИ навео и да су у тренутку бомбардовања у згради радили техничари и остало производно особље, те да се процењује да је у згради у тренутку напада радило око 120 цивила и да је најмање 16 њих убијено, а још 16 је рањено. У извештају те организације се наводи и да је НАТО погодио "мету коју је циљао".

Подсећа се да је у извештају АИ наведен и цитат некадашњег британског премијера Тонија Блера који је рекао да је РТС бомбардован и зато што је емитовао снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији што је, према његовим речима, слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе.

Синдикати новинара истичу и да извештај Амнести интернешенела указује и на то да из НАТО-а није било упозорења да је "конкретан напад на централу РТС-а неизбежан", као и да су званичници НАТО-а у Бриселу рекли су за ту организацију да нису дали конкретно упозорење јер би то "угрозило пилоте".

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у 2 сата и 6 минута иза поноћи 23. априла 1999. године, када је бомба из НАТО бомбардера погодила мастер.

То је први случај у историји ратовања да је погођена једна медијска кућа, која је претходно проглашена за "легитимни војни циљ".

У НАТО бомбардовању РТС-а, у ноћи између 22. и 23. априла 1999. године убијени су Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић (27), видео-миксер, Дарко Стоименовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма и Слободан Јонтић (54), монтер.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије