Читај ми!

Док наши радници одлазе на Запад, у три шабачке фирме ради 50 Индијаца - неки планирају и да остану

У три шабачке фирме запослено је 50 Индијаца, а неки планирају да остану у Србији. Недостатак радне снаге, највећи је проблем у грађевинарству. Док наши радници одлазе на Запад, нама са Истока долазе квалификоване занатлије.

Прошлог марта возач багера из Пенџаба стигао је у Шабац, а овог марта стигла му је и породица. У Србији планирају будућност, језичке и културолошке разлике нису проблем, лако су се прилагодили.

"Ја волим Европу и земљу Србију, мислим да је овде живот добар, све ми се свиђа, добра је плата, боља него у Индији", каже Манпред Синги из Индије.

Први радници из Индије дошли су пре две године. Од радионице до градилишта шабачких послодаваца бравари, вариоци, возачи, тесари, армирачи. Занатско умеће потврђено, потврђени су и уговорни услови.

"Ништа није проблем, све је добро, плата добра, храна добра, све је добро", каже Џатиндер Кумар из Индије.

Саша Лазаревић, комерцијални директор предузећа "Вест градња" из Шапца, каже да тренутно имају 18, а да очекују још 30 радника из Индије.

"Изузетно смо задовољни са њима, били смо принуђени, јер није било радне снаге на тржишту. Доводимо их на наше пројекте које радимо, имамо их у вези са армирачким и тесарским пословима", рекао је Лазаревић.

На сепарацији у Прњавору од багера, булдожера и камиона три четвртине радника су Индијци. До посла су стигли преко агенције из своје земље, у нашој су прошли пробни рад.

"За раднике из Индије смо обезбедили камп за смештај, обезбедили смо им исхрану, редовну плату и обезбедили смо им лет, пут до Индије једном годишње за одмор када оду и повратну карту, а који буду довели своје породице обезбедићемо им куће за смештај", каже Данило Игњатовић, директор "Савремене градње" у Шапцу.

Иста права као и домаћи радници

Мирјана Пајић, стручни сарадник за правне послове "Савремене градње" каже да је запошљавање странаца једна компликована процедура која подразумева сарадњу са Министарством унутрашњих послова, Националном службом за запошљавање као и амбасадом Србије у Индији.

"Они овде имају потпуно иста права као наши запослени, што подразумева комплетно здравствено осигурање, отварање рачуна у банкама", навела је Пајићева.

Посао на обострано задовољство, а уз гостопримство - нови животни пут. За кућу Мапреда плац је већ одвојен, до септембра и школе за Мандјот и Авнет језик неће бити проблем.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво