Читај ми!

Јавни позиви за стамбено решење избеглица и интерно расељених лица – ко може да се пријави и под којим условима

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије расписао је нова четири јавна позива намењена куповини сеоских кућа са окућницом и додели помоћи у грађевинском материјалу избеглицама и интерно расељеним лицима док су у расељеништву. Комесарка Наташа Станисављевић рекла је за РТС да јавни позиви трају до 26. априла и на њих могу да се пријаве јединице локалне самоуправе, то јест градови и општине. "Након тога су они ти који расписују директне јавне позиве за породице и важно је да те породице, сами корисници, живе на територији тих општина", наводи Станисављевићева. Вредност кућа које се купују је до 1.950.000 динара, док је максимална вредност грађевинског материјала по породици 800.000 динара.

Комесар за избеглице Републике Србије Наташа Станисављевић рекла је за РТС да се јавним позивима додељују средства за куповину кућа са окућницом и самог грађевинског материјала за оне који већ имају кућу, али им је потребно побољшање услова живота у њој.

"Оно што је веома важно, ови јавни позиви обухватају могућност добијања куће са окућницом као и грађевинског материјала и најважније је да су ова средства бесповратна за њих, тако да је ово апсолутно директна подршка државе Србије као онима којима је помоћ најпотребнија, значи ка избегличким породицама и ка интерно расељеним лицима. Конкретно, вредност једне куће са окућницом је 1.950.000 динара", наводи Станисављевићева.

Максимална вредност грађевинског материјала по породици износи 800.000 динара. 

"Он се додељује оним породицама које живе у кућама, али те куће нису условне. Да ли је то фасада потребна, да ли су у питању одређени радови у кући, тако да је вредност грађевинског материјала по породици од 250.000 динара до 800.000 динара", објашњава Станисављевићева.

Позив отворен до 26. априла 

Јавни позив је отворен до 26. априла, важи за целу територију Републике Србије и могу да се пријаве јединице локалне самоуправе, то јест градови и општине.

"Након тога су они ти који расписују директне јавне позиве за породице и важно је да те породице, да кажемо сами корисници, живе на територији тих општина. Ми очекујемо да ће, значи општине и градови у Србији, расписати те јавне позиве током летњег периода", наводи гошћа Јутарњег програма.

Цена која је предвиђена за куповину куће није лимитирана. Уколико је нека породица уштедела додатна средства, она може да их придружи и купи неку кућу са окућницом која кошта више.

"Свака породица може да учествује и са сопственим средствима, до 50 одсто вредности од вредности значи саме куће које су пронашле, значи 50 одсто вредности они сами могу. И ми смо на овај начин преко 209 куће у току прошле године купили. Средства укупно одређена за ове јавне позиве су 450 милиона динара, тако да ми очекујемо да ћемо минимум опет 200 кућа купити ове године", наводи Станисављевићева.

Доплатна марка "Кров 2024"

Пошта Србије емитовала је доплатну поштанску марку "Кров 2024", ради пружања подршке у решавању стамбених потреба угрожених породица, избеглица и интерно расељених лица, куповином сеоских домаћинстава.

"Доплатна поштанска марка је у продаји у свим поштама Србије, кошта 10 динара. И уколико купите доплатну поштанску марку која се зове 'Кров 2024', ви директно помажете куповину кућа за избеглице интерно расељена лица. Ми смо одштампали тираж од милион и по примерака. Ово је иначе заједничка акција Комесаријата за избеглице и имиграције Министарства финансија заједно са Поштом Србије. И очекујемо уколико будемо продали сав тираж, да ћемо моћи купити додатних седам кућа", наводи гошћа Јутарњег програма.

Указује да је до сада 125 породица на овај начин добило свој дом.

"Доплатна поштанска марка је у продаји до 28. априла, значи до пред Ускрса. Уколико желите да помогнете, доплатна поштанска марка кошта 10 динара, а можете је купити у свим поштама Србије. Зове се 'Кров 2024'. И на тај начин директно грађани Србије могу да помогну својим суграђанима који то немају да на овај начин добију трајно стамбено решење и да добију свој дом" поручила је Станисављевићева.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво